Evo koliko žvaka zaista ostaje u organizmu kad je progutamo! (VIDEO)
Foto: stock

lagali su nas kao klince

Evo koliko žvaka zaista ostaje u organizmu kad je progutamo! (VIDEO)

Kao klince plašili su nas s pričama da žvakaća guma ostaje u crevima zauvek ili barem 7 godina, ali, lekaris u otkrili da je to veliki mit
Objavljeno: 10:46h

To je klasična priča zastrašivanja za decu - ako progutaš žvakaću gumu, ona ostaje u telu zauvijek. I ne samo to, može izazvati zapetljanje creva. Ali, moderna istraživanja pokazuju da je to još jedan u nizu mitova kojima se roditelji služe i da nema nikakvu lekarsku potvrdu. Ovo su 4 načina da se zauvek rešite dosadnih, tamnih podočnjaka (FOTO) (GIF) Prema stručnjacima iz američkog Društva hemičara, žvakaća guma nije ništa štetnija za naš probavni sistem od bilo koje hrane koja prolazi kroz njega. Istina je da treba koji dan više kako bi se razgradila, a u crevima se raspada poput svih drugih namirnica i istim hemijskim procesima, piše Daily Mail.

foto: Profimedia
Čim pojedemo nešto, probava se odvija u tri faze - mehaničku koja je poznata kao žvakanje, druga faza uključuje probavne enzime koji su biološki katalizatori za razgradnju, a u posljednjoj hrana prelazi u creva gdje krvne žile upijaju nutrijente, dok se ostatak "pakuje" za izlazak iz tela. Žvakaće gume se sastoje od zaslađivača, pojačivača ukusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Pogledajte kako to izgleda u animiranom videu:

Exspress.hr

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.