MOJA TAŠTA JE IZ PAKLA, STALNO ME DRNDA I IDE MI NA GANGLIJE: Kako da se izborim s njenom porodicom?
Foto: Profimedia

porodični problemi

MOJA TAŠTA JE IZ PAKLA, STALNO ME DRNDA I IDE MI NA GANGLIJE: Kako da se izborim s njenom porodicom?

Ako pozovete tazbinu na koncert, utakmicu, predstavu ili u bioskop, svi razgovori će biti ograničeni na nekoliko minuta pre i posle događaja.

Objavljeno:

Ah, tast i tašta. Uvek je tu neki problem sa njima, zar ne? A da ne pominjemo svastike i njenu braću… Vrlo mali broj ljudi se slaže sa porodicom svoje partnerke, čarke i zamerke su nažalost mnogo češća pojava. Što Vaš slučaj ne bi bio drugačiji?

Pripremili smo kraći vodič koji će Vam pomoći da se izborite sa njenom porodicom mnogo jednostavnije i koji će Vam olakšati da nađete zajednički jezik, i ko zna, možda čak postanete i dobri prijatelji.

1. Budite jasni i uvek kažite šta želite

Da li imate osećaj da Vas partnerkina porodica jednostavno nekako pregazi? Kao da ih nije briga šta želite i samo prečuje Vaša mišljenja i jednostavno odluči šta će se sledeće dešavati potpuno samostalno. Ali to se dešava samo zato što dopuštate.

Verovatno misle kako Vam čine uslugu i zaista veruju da Vam žele samo najbolje a Vi se trudite da budete fini i ne suprostavljate se, već dosta neodlučno mrmljate da „biste više voleli stvari na ovaj način.“

Progovorite i recite jasno i glasno šta je to što želite i šta ste odlučili, a zatim stanite iza svoje odluke. Ukoliko Vas gurkaju već više godina, to će isprva biti šok za njih, ali će se na kraju navići.

2. Prihvatite da su drugačiji

Sve porodice su drugačije, ni bolje ni gore, samo različite. Ukoliko ste navikli da radite stvari na jedan određeni način sa svojom porodicom, navike i tradicije druge porodice bi mogle biti potpuni šok za Vas.

Možda Vam njihovo ponašanje bude neprihvatljivo, ali pre nego što donesete konačan sud, uzmite u obzir da se možda Vi još samo niste navikli na sve to.

3. Odredite granice i utvrdite prioritete

Neke stvari su manje, a neke su više važne. Odlučite sa kojim stvarima nema kompromisa i to jasno stavite na znanje. Imate li bebu kojoj je potrebno da popodne odspava, ali Vaša tašta je odlučila da priredi veliki porodični ručak baš u to vreme.

Stavite na znanje da to za Vas nije opcija u dato vreme, rutina spavanja Vašeg deteta je prioritet. Jeste li navikli da Božićno jutro provodite samo sa njom i sa decom.

Ali Vaš tast želi da svaki praznik budete kod njih? Jednostavno objasnite da su Vaši planovi nešto drugačiji, ali da ćete ih rado posetiti popodne.

4. Pažljivo planirajte vreme koje ćete zajedno provesti

Vi biste voleli da provodite više vremena sa njenom porodicom ali samo u teoriji. U stvarnosti, želite da pobegnete daleko, daleko posle samo pet minuta.

Prvo rešenje koje Vam pada na pamet je da jednostavno izbegnete vreme koje ćete provesti sa njenima, ali to naravno nije moguće. Šta kažete da malo promenite stvari?

Ukoliko se obično družite tako što sedite satima za stolom u trpezariji, raspravljate o temama koje Vas apsolutno ne zanimaju (dok se, naravno, takođe pominju i sve one osetljive teme, poput politike, kako Vam ide traganje za poslom i zašto je deci kosa toliko duga, zar ne bi trebalo da posete frizera?!?), onda je to ništa drugo nego mučenje.

Ali ako pozovete tazbinu na koncert, utakmicu, predstavu ili u bioskop, svi razgovori će biti ograničeni na nekoliko minuta pre i posle događaja. To značajno ograničava prilike da budete upitani za neprijatna pitanja.

Ako ne uspete i dalje ste primorani na duge nedeljne ručkove, onda se okupirajte nečim. Pomozite da se sto postavi i raspremi, operite sudove, ako treba, ponudite se da povedete decu na sladoled ili do igrališta ili da se igrate sa njima žmurke u bašti. Na taj način ste i dalje tamo, ali ne morate da čujete svaki glupi komentar ili neprimereno pitanje.

5. Ostanite smireni i ljubazni

Znamo, niko ne može da Vas tako izbaci iz takta koliko tašta. Ali ipak je bitno da ostanete smireni i ljubazni. Ovo naravno nije lako, jer ima trenutaka kada ste sigurni da ćete eksplodirati, ali imajte na umu da to stvari neće učiniti nimalo boljim.

Na kraju ćete biti primorani da se izvinite, čak i ako je ona ta koja je napravila grešku, te ćete platiti visoku cenu sopstvene reakcije.

Ovo naravno ne znači da bi trebalo da ćutite na sve što Vam se uputi, ali je uvek bolje izraziti svoje neslaganje sa poštovanjem. Tri puta duboko udahnite, a zatim ljubazno i jasno kažite sve što imate za reći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dormeo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.