AKO PATITE OD NESANICE, OVU STVAR OBAVEZNO PROMENITE: Nije u pitanju JASTUK, evo gde GREŠITE!
Još jedan neprijatelj dobrog sna je ekran, Foto: Profimedia

rešenje

AKO PATITE OD NESANICE, OVU STVAR OBAVEZNO PROMENITE: Nije u pitanju JASTUK, evo gde GREŠITE!

Ako pokušavate zaspati u sobi koja je zatrpana neredom, možete podsvesno stvoriti snažne osećaje nelagodnost

Objavljeno:

Iscrpljeni ste, ali nikako da zaspite?

Možda je problem u boji zidova u spavaćoj sobi. Pre nekoliko godina trendi je bilo imati sive zidove i dekorateri ističu kako to daje poseban šarm prostoriji, ali kad je reč o spavaćoj sobi, ta bi boja trebala biti zabranjena, piše Dejli mejl.

Umesto sive, savetuju stručnjaci, bolji odabir bila bi umirujuća plava boja koja podsiče dobar san. Specijalisti kažu i da vas u dobrom snu možda ometa ulična rasveta, a možda ima uticaja i nered koji ste ostavili u spavaćoj sobi.

Natali Armstrong radi za vodećeg proizvođača madraca Sili i tvrdi kako siva nije jedina boja koju valja izbegavati u spavaćoj sobi. Tu će vam naštetiti i crvena, smeđa i ljubičasta.

- Ima ljudi koji će ugasiti svetlo i odmah zaspati, ali većina nas najmanje još sat vremena pre spavanja čita ili se bavi drugim aktivnostima. Tada će vam boja zidova sigurno smetati. Boje koje su previše svetle mogu razbuditi vaš mozak i to će potrajati i kad ste već ugasili svetla i ne vidite boju zidova. S druge strane siva, iako je nežna, deluje uznemirujuće. Odsustvo snažnih boja na mozak deluje depresivno jer predstavljaju tugu i žalost. Iako trenutni trend sa sivim zidovima to pokušava promeniti, duboko ukorenjene asocijacije na to da je siva boja tuge čine je lošim izbrom za spavaću sobu - istakla je Armstrong.

Najbolja boja za spavaću sobu je plava, kaže ona, posebno kad je reč o kvalitetu sna. Moždane ćelije je brzo prepoznaju kao umirujuću.

Još jedan neprijatelj dobrog sna je ekran. Ne samo mobilnog, nego i televizora. Ušuškani u topli krevet gledajući ekrane izlažete se plavom svetlu.

- Ti uređaji emitiuju svetlo koje sprečava nastanak melatonina, hormona sna, i ometaju prirodni ritam sna i budnosti - upozorila je Armstrong.

Savetovala je kako razliku između dobrog sna i nesanice mogu činiti kvalitetni gusti zastori ili roletne jer će na taj način smanjiti svetlost s ulice koja mozak drži budnim. Kaže i kako uzrečica "Čista kuća, čist um", iako se obično koristi danju, zapravo ima učinka na dobar san.

- Ako pokušavate zaspati u sobi koja je zatrpana neredom, možete podsvesno stvoriti snažne osećaje nelagodnosti - zaključila je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.