OVO ĆE VAS IZNENADITI: Otkriveno koliko često treba prati svaku ODEĆU, za PIDŽAMU i FARMERKE nikad ne biste rekli!
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li se slažete?

OVO ĆE VAS IZNENADITI: Otkriveno koliko često treba prati svaku ODEĆU, za PIDŽAMU i FARMERKE nikad ne biste rekli!

Pogledajte detaljan vodič o učestalosti pranja robe

Objavljeno:

Koliko često treba prati određenu robu večno je pitanje jer različiti proizvođači često imaju protivrečne stavove.

Tako su za farmerice govorili da ih ne treba prati mesecima, što ako razmislimo zdravo razumski, nije ni higijenski.

Portal Real Simple doneo je detaljan vodič za svaki komad odeće, a prema njemu džins treba prati nakon četiri do pet nošenja.

Bez obzira što će se vek trajanja teksasa produžiti s ređim pranjem, prašina se na njima skuplja već nakon par nošenja, a budući da se u njima telo i više znoji (pogotovo leti) češće pranje je neophodno.

Pidžame treba zameniti nakon tri nošenja, kao i grudnjake, a najlonke i bilo šta belo baciti u pranje nakon samo jednog nošenja. Ukoliko se zaprljate, naravno, to treba odmah promeniti.

Pogledajte detaljan vodič o učestalosti pranja robe.

Koliko često ovo treba prati?

Grudnjake - nakon 3-4 nošenja Pantalone i suknje - nakon 5-7 nošenja Parke i sportske prsluke - 2 puta u sezoni Bilo šta belo i svileno - nakon svakog nošenja Pidžame - nakon 3-4 nošenja Helanke i joga pantalone- nakon 1-3 nošenja Donje rublje - nakon svakog nošenja Farmerke- nakon 4-5 nošenja Jakne i sakoe - nakon 5-6 nošenja Kratke pantalone- nakon 2-3 nošenja Kupaće kostime - nakon svakog nošenja Džempere - pamučne, svilene i od kašmira nakon dva nošenja, vunene i sintetičke nakon pet nošenja T-shirt majice, potkošulje i majice bez rukava - nakon svakog nošenja Majice i haljine - nakon 1-3 nošenja Vunene kapute - 2-3 puta u sezoni Kožne jakne - jednom u sezoni Najlonke - nakon svakog nošenja Rublje za oblikovanje - nakon 1-3 nošenja

foto: Zorana Jevtić

Na koliko stepeni?

Iako je danas moderno doba i sve se više pazi na očuvanje energije, a i pri samom pranju rublja pri nižim temperaturama se može uštedeti određena količina energije, to zapravo u mnogim slučajevima nije nikako preporučljivo.

Prema mišljenju stručnjaka, pranje na nižim temperaturama može čak i naštetiti zdravlju jer se pri preniskoj temperaturi ne uništava dovoljno bakterija. Pranje na temperaturama nižim od 40 Celzijevih stepeni suzbija mali broj bakterija, grinja, virusa i sl.

Uopštena je preporuka da se rublje, ako je moguće, pere minimalno na 60 stepeni jer to u higijenskom smislu garantira učinkovitost.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju donjeg rublja, peškira i čaršava. Ovo rublje obavezno se pere na visokim temperaturama budući da je “bogato” izvorima zaraze, posebno tokom bolesti i različitih infekcija. Također preporučuje se pranje donjeg rublja odvojeno od ostalih odevnih predmeta, otkrio je hemičar Ivan Nemet.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.