dilema
DA LI JE NA OVOJ SLICI PALENTA ILI KAČAMAK? Oko ovoga se Srbi svađaju, a evo šta je pravi odgovor!
Neki tvrde da su palenta i kačamak jedno isto, dok ipak među ovim jelima po nekima postoji razlika
Tradicionalno jelo od kukuruznog brašna izazvalo je velike polemike na Tviteru.
Naime, neki tvrde da su palenta i kačamak jedno isto, dok ipak među ovim jelima po nekima postoji razlika.
Postoje tvrdnje da je kačamak samo stariji naziv za palentu, međutim postoje i tvrdnje da ovo nisu uopšte iste stvari.
Korisnici se nisu libili na iznesu svoje mišljenje:
Jedna korisnica Tvitera je objasnila - palenta se pravi od žutog, a kačamak od belog kukuruznog brašna:
Prema tome, s obrzom na boju, na ovoj slici je - palenta.
Kačamak i palenta su stara jela, koja su pre više od sto godina postalo popularna kod nas. Zbog toga što brzo zasiti i malo košta, palenta se smatrala seljačkom hranom. Palenta je postala osnova za većinu jela tokom zime, kada je bila oskudica hrane.
Palenta ima malo ugljenih hidrata, a puno vitamina A i C, zbog čega je odličan izvor karotenoida, luteina i zeaksantina. U 100 grama nalazi se 1355 mikrograma. Nivo beta karotena je 97 mikrograma na 100 grama, a pruža lekovita svojstva poput zaštite od raka i srčanih bolesti.
Istraživanja su pokazala da kukuruz može podsticati rast dobroćudnih bakterija u velikom crevu i upravo ga one mogu pretvoriti u masne kiseline kratkog lanca. Ovakve masne kiseline daju energiju ćelijama creva, čime se smanjuje rizik od raka debelog crev
Palenta je odličan prilog jelima, koji možete poslužiti topao ili hladan uz doručak, ručak i večeru. Palenta ne sadrži gluten, njena upotreba je vrlo raznovrsna, i može lako zameniti hranu koja je inače bazirana na pšenici.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!