OVA TRI ZAČINA POJAČAVAJU ANTIOKSIDANTE U SVAKOM JELU: Učinite svaki obrok ZDRAVIJIM i UKUSNIJIM
Začini su zdravi i ukusni, Foto: Thinkstock

moćne biljke

OVA TRI ZAČINA POJAČAVAJU ANTIOKSIDANTE U SVAKOM JELU: Učinite svaki obrok ZDRAVIJIM i UKUSNIJIM

Da dodatno pojačate delovanje antioksidanata u namirnicama koje jedete ovog leta, koristite tri biljke čarobnice

Objavljeno:

Da li ste znali da među sezonskim namirnicama postoje i one koje će učiniti da sve što jedete bude još zdravije?

Da dodatno pojačate delovanje antioksidanata u namirnicama koje jedete ovog leta, koristite tri biljke čarobnice, savetuje nutricionistkinja Jasna Vujičić.

– Reč je o začinskim biljkama, snažnim pojačivačima antioksidanata u drugim namirnicama. Osim toga, one čine da sve čemu ih dodate bude ukusnije i zdravije. Bogate fitohemikalijama kao što su fenolne kiseline, flavonoidi i terpeni, ove začinske biljke nose mnogo zdravlja u svakom zalogaju. Uz ovaj vodič naučite kako da koristite ove začinske čarobnice kako biste pojačali snagu antioksidanata u namirnicama koje jedete ovog leta. Ovom društvu pripadaju i majčina dušica, ruzmarin i lovor, pa ih koristite kad god ste u prilici – kaže sagovornica "Blic žene" uz savete kako da na najbolji način iskoristite sve ove osobine začinskih trava.

foto: Promo

Bosiljak obiluje različitim fitohemikalijama, uključujući monoterpenoide, linalool, kamfor, fenilpropanoide, eugenol, metileugenol, estragol, metil cinamate i seskviterpenoide. U brojnim istraživanjima je dokazano da ovi sastojci uravnotežuju nivo šećera u krvi, jačaju imunološki sistem, ublažuju stres i anksioznost, poboljšavaju pamćenje, kao i zdravlje kože i sluzokože..

Bosiljak ima slatkasto-ljutkast ukus koji se slaže sa gotovo svim vrstama voća i povrća. Njegovo snažno dejstvo pokazaće se ako ga koristite u salatama od voća ili povrća, a pesto sos od bosiljka koristite uz testenine ili kao namaz.

Nanu je priroda stvorila da osvežava i hladi, pa su sveži listovi nane neizostavan sastojak letnjih napitaka. Istraživanjima je dokazano da povoljno utiče na sistem organa za varenje, a naročito je delotvorna kod loše probave i nadutosti trbuha. Kada je vruće najbolje će vas rashladiti topao čaj od svežih listova nane koji treba da se pije u malim gutljajima. Nana je takođe odličan dodatak slatkim i slanim salatama, a manje je poznato da se od nje priprema ukusan i zdrav sos sa malo belog luka, sirćetom, morskom soli i maslinovim uljem koji je odličan dodatak grilovanom mesu ili kuvanom pirinču.

I pored čuvene izreke „u svakoj čorbi mirođija“, ova začinska biljka je nepravedno zapostavljena. Mirođija sadrži značajne količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma i veoma je bogata flavonoidima, snažnim antioksidansima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Kako su ovi antioksidansi rastvorljivi u mastima, mirođiju treba jesti u kombinaciji sa zdravim masnoćama kako bi se postigla najveća korist. Njegovi končasti listići su divan dodatak salatama ili jelima od pirinča i drugih žitarica, a savršen efekat po zdravlje postiže se ako je kombinujete sa maslinovim uljem i sokom od limuna.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.