PERETE VEŠ NA 30 I 40 STEPENI? Ne radite to više, previše je OPASNO!
Neke stvari ne smete prati na temperaturi manjoj od 90 stepeni, Foto: Profimedia

OPREZ

PERETE VEŠ NA 30 I 40 STEPENI? Ne radite to više, previše je OPASNO!

Ukoliko deću perete na nižoj temperaturi, bakterije mogu lako da se zadrže na tkanini i posle toga prenose

Objavljeno:

Ako vašu šarenu odeću perete na 30 ili 40 stepeni, imamo loše vesti za vas.

Naime, temperatura pranja od 40 je na samoj granici, ali 30 je kritična, jer mnoge bakterije, poput Ešerihije koli, uspevaju da prežive i na 37 stepeni!

Zbog toga, ukoliko odeću perete na nižoj temperaturi, bakterije mogu lako da se zadrže na tkanini i posle toga prenose.

Budući da je temperatura od 40 stepeni na samoj granici, mikrobiolozi za svaki slučaj savetuju da odeću ne perete na temperaturama manjim od 60 stepeni, a pogotovo nemojte štedeti na pranju dečije odeće!

Naglašavaju i da beli veš, peškire, kuhinjske krpe i posteljinu obavezno morate prati na 90-95 stepeni.

foto: Profimedia

Čak 25 mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima, sa naše odeće, pokazala su istraživanja.

Ipak, nema mesta za paniku. Možete je jednostavno i brzo očistiti - u svega nekoliko poteza.

Zapamtite da je neophodno da na svakih nekoliko meseci očitite mašinu - pregrade, vrata, gumu, posude za prašak, bubanj, a evo i kako da to učinite.

Guma i pregrade za prašak

Pomoću krpice nakvašene sirćetom i četkicom za zube lako i uspešno ćete očistiti gumu na vratima veš-mašine, koja zadržava višak vode i prljavštinu. Takođe, možete je naprskati „asepsolom“, a zatim obrisati ubrusom. Ukoliko primetite da se prljavština sa gume ne skida, velika je verovatnoća da je buđ prodrla u nju, pa je najbolje rešenje da kupite novu. Savetuje se da posle pranja vrata mašine držite otvorena. Pregrade za prašak su savršeno mesto za nastanjivanje bakterija i buđi. Izvucite pregradu i operite pod mlazom mlake vode. Ukoliko se tvrdokorni ostaci praška ne skidaju, napunite lavor toplom vodom i u nju sipajte sirće ili deterdžent, a zatim potopite fioku. Nakon dva sata je dobro istrljajte sunđerom, isperite, osušite i vratite.

Bubanj

Iako vam unutrašnjost mašine izgleda čisto, ne zavaravajte se. Toliko je pukotina i rupa u kojima se skrivaju bakterije. Najbolji način da ih se rešite je da bar jednom u tri meseca uključite praznu veš-mašinu. Bubanj ćete uspešno oprati sirćetom i sodom bikarbonom ili sokom od limuna. Ovi sastojci će u potpunosti očistiti i dezinfikovati mašinu. Potrebno je da u pregradu za prašak za veš sipate dve kašike sode bikarbone i pola šolje destilovanog sirćeta. Podesite mašinu na najvišu temperaturu i izaberite najduži ciklus pranja. Isti trik leži i u šolji svežeg limunovog soka, pomoću kojeg ćete ukloniti neprijatne mirise i ostatak praška, kao i rđu.

Filter

Ne zaboravite da obavezno očistite i filter veš-mašine, čiji je zadatak da prikupi sve sitne stvarčice, poput komadića tkanine i dugmića, koji su česti uzročnici začepljenja mašine. Zbog ogromne količine vlage i toplote i filter je dušu dao za bakterije, zato je njegovo redovno čišćenje neophodno, kako zbog prljavštine, tako i zbog mogućih kvarova.

Vlaga

Ukoliko vam se događa da vam se garderoba posle pranja oseća na vlagu, znajte da imate problem sa veš-mašinom. Kako biste uklonili taj miris, uzmite ulje od karanfilića. Dovoljno je da sipate svega 10 kapi u bubanj i uključite da mašina odradi pun ciklus na višoj temperaturi.

Ako mrzite da peglate odeću, budite bez brige.

Iskusne domaćice pronašale su trik koji ovaj posao itekako olakšava.

Veoma je jednostavan i ne zahteva nikakav trud, muku, ni novac, barem u slučaju kada imate mašinu za sušenje veša.

Sve što vam je potrebno jesu tri kockice leda.

Naime, u mašinu za sušenje vešta stavite odeću koju treba ispeglati, pa uključite na visoku temperaturu nekoliko minuta. Nabori na vešu bi trebalo da nestanu, ali je važno da ne pretrpavate mašinu kada koristite ovu metodu - ubacite svega tri do četiri komada odeće.

Oni koji su isprobali ovu tehniku tvrde da je poenta da se led otopi u mašini za sušenje, te da se tako stvara para koja potom radi sličan posao kao i pegla.

Tu je i relativno sličan trik sa aluminijskom folijom - od nje napravite kuglicu veličine loptice za tenis, a potom je ubacite u mašinu za sušenje zajedno sa mokrim vešom.

Tako je navodno odeća nakon pranja, a potom i sušenja vrlo meka, i nije previše izgužvana, pa peglanje ide mnogo brže.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.