DA LI SALO ČOVEKA MOŽE DA ZAUSTAVI METAK? Naučnici izačunali koliko treba da bude debelo da bi to uspelo!
Naučnici su sproveli neverovatan eksperiment (ilustracija), Foto: Profimedia

zanimljiv eksperiment

DA LI SALO ČOVEKA MOŽE DA ZAUSTAVI METAK? Naučnici izačunali koliko treba da bude debelo da bi to uspelo!

Evo šta kaže nauka!

Objavljeno:

Ovo pitanje sigurno nikada niste postavili sebi, ali morate priznati da je interesantno: koliko bi čovek trebalo da bude debeo da bi zaustavio metak u punoj brzini?

Evo šta kaže nauka: kada bi čovek bio prekriven dovoljnim slojevima debljine mogao bi da zaustavi metak pre nego što ovaj ošteti vitalne organe.

Laboratorija Kavendiš univerziteta Kembridž je izvela test u kojem su se trudili da izračunaju koliko žena ili muškarac moraju da budu gojazni da njihov život ne bi mogao da ugrozi jedan metak.

Naravno da zaustavljanje metka pri punoj brzini najviše zavisi od materijala kroz koji on prolazi, ali i od toga kako su raspoređeni njegovi slojevi, od kalibra i kompozicije metka, od praha u čauri metka (što baš utiče na brzinu), kao i od drugih sporednih faktora, na primer vremenskih uslova.

Najvažniji faktor je ipak raspršivanje impulsne energije metka tako da on može da napravi samo malu ili gotovo nikakvu štetu. To znači da morate biti sposobni da apsorbujete energiju metka.

Masno tkivo, kada je ljudsko telo u pitanju, je u stvari nataložena energija metabolizma tokom dugog vremenskog perioda. U suštini, masti su prirodni zaštitnici ljudskih organa od šoka koji dolazi iz spoljašnje sredine (pored ostalih funkcija naravno).

Međutim, naučnici su težili da saznaju koliko to tačno treba da bude debeo sloj masnoća da metak ne bi mogao da prodre dovoljno da ozledi organe. Odnosno koja debljina tela je dovoljna da apsorbuje energiju metka.

Naučnici su u eksperimentu koristili pleksiglas punjen želatinom, posto ima sličnu gustinu kao i masnoća. To je sve nešto nalik balističkom gelu koji se koristi u pravljenjima mnogih modela čovekovog tela. Metak je ispaljen u želatinastu cev debelu 36 cm iz gasnog pištolja čija komora je bila napunjena helijumom visokog pritiska, koji dovodi do toga da se metak izbacuje jako brzo iz cevi i da leti gotovo nemogućom brzinom.

Zabeležena brzina metka je bila 500 m/s, a izlazna brzina 180 m/s. Ipak, izračunata je debljina koju bi morao da ima čovek da bi zaustavio ovakav metak i to je 72 centimetra.

Nije bilo lako ni naučnicima da to dokažu, ali ni nama da zamislimo čoveka koji svuda oko sebe ima po 72 cm samo sala.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/news.softpedia.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.