PROVODITE U TERETANI VIŠE OD 13 MINUTA? Nauka kaže da trećite vreme!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

PROVODITE U TERETANI VIŠE OD 13 MINUTA? Nauka kaže da trećite vreme!

''Bitno je da iscrpite mišiće tako da se nakon seta vežbi osećate kao da nemate snage za dalje, osim ako se ne odmorite''

Objavljeno: 11:03h

Ako ste ograničeni vremenom i niste preveliki fan vežbanja, verovatno želite što brže da napustite teretanu.

Kako bi otkrili koliko je zaista vremena i truda potrebno uložiti da bi se trening isplatio, naučnici su sproveli istraživanje, a rezultate objavili u časopisu "Medicine & Science in Sports & Exercise".

Okupili su 34 fit osobe i odredili im tri fitness rutine. Sve grupe su izvodile istih sedam vežbi koje su dovoljno teške i iscrpljujuće za mišiće kroz osam do 12 ponavljanja, tri puta nedeljno kroz osam nedelja. Prva grupa radila je samo jedan set vežbi, druga tri, a treća pet.

Dužina treninga je varirala u svakoj grupi. Učesnici prve grupe u teretani su proveli 13 minuta, oni iz druge 40 minuta, a trećima je trebalo čak 70 minuta.

Nakon osam nedelja pokazala se vrlo mala razlika u snazi. Gotovo jednak rezultat ostvarili su pojedinci iz prve grupe, kao i oni iz treće. Jedina razlika je primećena u masi mišića koja je bila veća kod učesnika treće grupe.

''Bitno je da iscrpite mišiće tako da se nakon seta vežbi osećate kao da nemate snage za dalje, osim ako se ne odmorite'', rekao je autor istraživanja Bred Šoenfeld i dodao da većina ljudi jednostavno ne koristi dovoljno teške tegove pa im je potrebno da u teretani provode više vremena nego što bi trebalo u suprotnom slučaju.

BONUS VIDEO: SVAKA ŽENA BI GA POŽELELA! Evo kako nastaje dijamantski prsten optočen brilijantima! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.