Najbolji praznični kolač na celom svetu su srpske vanilice! (RECEPT) (FOTO)
Tradicionalni srpski kolačići su neke verzije popularnog Lincer kolača, jer su nekada severni krajevi Srbije bili pod vlašću Austrougarske monarhije, pa je stanovništvo zadržalo njihove navike u ishrani uz manje prilagođavanje recepata
Objavljeno: 14:50h
Dragana Vulovic
Nezaobilazni kolači na prazničnoj srpskoj trpezi su svakako vanilice. Prave se za sve svečanije prilike, za Božić, Novu Godinu ili slave. Ovo su okrugli kolačići spajani najčešće džemom, modernije varijante mogu biti spajane i kremom. Posute su prah šećerom.
Da li ste nekada poželeli da pojedete snežnu kuglu? Probajte zaista je ukusna! (RECEPT) (VIDEO)
Portal Food 52 je proglasio vanilice za najbolji praznični kolač u celom svetu. Recept je na sajtu objavila korisnica Kvin Saši. Nju su zamolili da ih bolje upozna sa vanilicama. Kvin Saši navodi da su to tradicionalni srpski kolačići, i da se neke verzije Lincer kolača, jer su nekada severni krajevi Srbije bili pod vlašću Austrougarske monarhije.
Ovakve niste još probali: Štapići po pravom italijanskom receptu (RECEPT) (VIDEO)
Srpsko stanovništvo je prilagodilo recept namirnicama kojih su imali u izobilju. Recept za vanilice je veoma star i poseduje ga svako domnaćinstvo.
Za najčokoladnije korpice trebaju vam samo 2 sastojka (VIDEO)Recept:
200 grama šećera u prahu
1 mahuna vanile isečena na komadiće
300 grama masti
250 grama grama kristal šećera
1 jaje
2 žumanca
Sok jednog limuna
1 kašičica fino rendane limunove korice
250 grama mlevenih oraha
600 grama brašna
đžem po izboru
Priprema:
Šećer pomešajte sa isečenom vanilom i ostavite u tegli da odstoji nekoliko dana - tako ćete dobiti vanil šećere, koji ima mnogo bolji ukus od onog kupovnog.
Šećer dobro umutite sa mašću, a u odvojenoj činiji umutite jaje, žumance, sok od limuna i rendanu koru limuna.
Dodajte orahe i brašno, pa sve sjedinte i mutite dok se nedobije ujednačeno testo. Pokrijte ga plastičnom folijom, i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.Rernu zagrejte na 160 stepeni, razvijte testo i modlicama vadite željene oblike. Na pleh stavite papir za pečenje, pa po njemu ređajte kolačiće. Peći 12 minuta (ne smeju mnogo da potamne) pa ostavite da se prohlade u plehu.
Vanilice se nikad ne jedu odmah, lepše su kad osdstoje i kada se dobro ohlade.
(Espreso.co.rs / Izvor: rts.rs)