Pravo čudo na tanjiru: Torta puna oraha, idealna za prazničnu trpezu svi će vam tražiti još jedno parče
Torta, Foto: Wieslaw Jarek / Panthermedia / Profimedia

probajte

Pravo čudo na tanjiru: Torta puna oraha, idealna za prazničnu trpezu svi će vam tražiti još jedno parče

Manastirka je sočna, bogatog ukusa, a i praktična za pripremu.

Objavljeno: 19:10h

Ova torta je bogata kremastim filom, a idealna je za Svetog Nikolu, ali i sve druge prilike kada vam treba uskusna, a posna poslastica.

U vremenu kada se mnogi plaše da posne tortene mogu imati onu punoću običnih kolača, ovaj recept dokazuje suprotno. Manastirka je sočna, bogatog ukusa, a i praktična za pripremu.

Sastojci za kore:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml gazirane mineralne vode
  • 100 ml ulja

Sastojci za fil:

  • 500 ml sojinog ili bademovog mleka
  • 5 kašika gustina
  • 200 g šećera
  • 100 g crne čokolade bez mleka
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa ili seckanih urmi

Priprema:

Umutite mineralnu vodu, ulje i šećer, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Smesu dobro promešajte da bude ujednačena. Podelite je na tri dela i ispecite tri korice. Kore su tanke, mekane i upijaju fil savršeno, pa torta ostaje sočna čak i nakon nekoliko dana.

Zagrejte biljno mleko, dodajte gustin i šećer pa kuvajte dok se smesa ne zgusne. Dok je još vrela, umešajte crnu čokoladu bez mleka da se potpuno istopi. Dodajte orahe i suvo grožđe ili urme. Filpostaje gust, kremast i izrazito aromatičan.

Položite prvu koricu i premažite je toplim filom.

Stavite drugu koricu pa ponovite postupak.

Završite trećom koricom i premažite tortu ostatkom fila sa svih strana.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.