POSNI ARANĐELOVDAN KOD BRENE! Menjala RECEPT za čuvenu SARMU, ali biće lepša od MRSNE - izbačena SLANINA i ubačen..
Foto: Instagram/viktorzivojinovic, instagram/lepabrenaa

saznali smo sve detalje!

POSNI ARANĐELOVDAN KOD BRENE! Menjala RECEPT za čuvenu SARMU, ali biće lepša od MRSNE - izbačena SLANINA i ubačen..

Ovaj klasik srpske kuhinje godinama je obavezno jelo u njihovoj porodici

Objavljeno: 07:49h

Aranđelovdan, jedna od najlepših i najposebnijih srpskih slava, obeležava se 21. novembra. U mnogim domovima tog dana miris kuhinje ispunjava prostoriju, a Lepa Brena i Boba Živojinović potvrđuju da slavlje ne može da prođe bez omiljenih sarmi.

Ovaj klasik srpske kuhinje godinama je obavezno jelo u njihovoj porodici, a recept je mnogim mlađim generacijama delovao komplikovano, sve dok Viktor nije počeo da pokazuje pripremu na Instagramu.

Godinama su u njihovom domu sarme bile pripremljene na isti način, bogato, raskošno i po receptu koji se prenosio bez mnogo promena. Uživalo se i u kuvanju i u tradiciji. Ali ove godine, pošto Aranđelovdan pada u petak i slavi se posno, biće primorani da voljeni recept prilagode postu i osmisle verziju koja će zadržati istu toplinu, samo u posnoj formi.

Sarme u Breninom domu imaju nekoliko trikova koji ih čine posebnom poslasticom. Za početak, u nadev se dodaje malo slanine, koja daje sočnost, a jelo se pažljivo začini lovorovim listom i mlevenom paprikom. Iako svaka domaćica ima svoje male tajne, osnovni recept ostaje isti: spoj mlevenog mesa i pirinča, začinjen onako kako prija porodici.

Lepa Brena
foto: Instagram/viktorzivojinovic

Tajna pravih sarmi

Najvažniji deo pripreme je kupus. Poželjno je koristiti futoški, jer su listovi mekši, elastičniji i lakši za uvijanje. Listovi se pažljivo skidaju sa glavice, deblji deo bliži korenu se uklanja, a zatim se listovi peru hladnom vodom i dobro cede.

Nadev se pravi od mešavine junećeg i svinjskog mlevenog mesa. Meso se kratko izdinsta dok ne promeni boju, zatim se dodaju začini po ukusu biber, mlevena paprika i na kraju pirinač. Ovo je osnovni nadev, ali svaki dodatak po ukusu domaćice ili porodice može da obogati jelo.

Lepa Brena
foto: Instagram/viktorzivojinovic

Kako pravilno urolati sarmu

Umotavanje sarmi može delovati komplikovano, ali uz malo prakse postaje jednostavno. List se stavi na dlan, po sredini se stavi kašika nadeva, a zatim se rolova od korena ka vrhu. Krajevi lista savijaju se sa strane ka unutra, tako da sarmica lepo zadrži oblik tokom kuvanja.

Sarme se obično prave u većim količinama najbolje je da malo odstoje, jer tada upijaju sokove i postaju još sočnije. Kod Živojinovića doma je pravilo da uvek ostane i za sutradan, jer su hladne, pa i podgrevane, jednako ukusne.

Lepa Brena
foto: Instagram/viktorzivojinovic

Ovaj recept se ovako prilagođava posnoj slavi

Sastojci (za 5 osoba):

4 glavice crnog luka (srednje veličine)

2 praziluka

5 većih šargarepa

1 koren peršuna

1/4 korena celera

4 čena belog luka

500 g pirinča

1 veći krompir

500 g dimljene ribe (može i bez ribe)

2 glavice kiselog kupusa

ulje

kašičica brašna

vegeta

mlevena slatka paprika

lovorov list

biber

so

veza svežeg peršuna

Lepa Brena
foto: Instagram/viktorzivojinovic, instagram/lepabrenaa

Priprema:

Prženje povrća U veću šerpu sipati ulje da pokrije dno debljinom otprilike jednog prsta. Na ugrejanom ulju izdinstati sitno iseckan crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu da omekša.

Dodavanje povrća Sitno iseckati beli luk. Šargarepu, celer i koren peršuna izrendati na krupno rende. Sve to dodati u šerpu i dinstati oko 10 minuta.

Dodavanje pirinča Ocediti pirinač i ubaciti ga u šerpu. Nastaviti dinstanje još oko 10 minuta.

Začinjavanje Skloniti šerpu sa ringle. Dodati vegetu, biber, so, mlevenu slatku papriku, izrendan krompir i sitno seckani peršun.

Dodati brašno Ubaciti jednu ravnu kašičicu brašna i sve dobro izmešati.

Formiranje sarmi Savijati sarme u listovima kiselog kupusa i ređati ih u zemljani sač, vatrostalnu činiju ili posudu po želji. Ako koristite dimljenu ribu, iseći je na komade i ređati između sarmi.

Pečenje Naliti vodom da sarme ogreznu, prekriti ih listovima kupusa i peći. Ako se peku u zemljanom saču – peći poklopljeno 4 sata na 150°C.

Bonus video:

49:58

18.11.2025. REDAKCIJA 3. DEO

(Espreos/Ona.rs/M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.