OPREZ
Ako imate visok pritisak kardiolog kaže da ne jedete ovu hranu zajedno – kombinacija od koje se Srbi ubijaju!
Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), visok krvni pritisak je 2023. godine bio primarni ili doprinoseći uzrok smrti u svetu
Postoje namirnice koje se, u nutritivnom smislu, bolje „slažu” kada se jedu zajedno. Na primer, da li ste znali da kombinacija kurkume i bibera omogućava telu da mnogo bolje apsorbuje ovaj moćni protivupalni začin? Ili da se kolagen (koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla i morskim plodovima) efikasnije apsorbuje kada se spoji sa namirnicama bogatim vitaminom C, poput paprika ili citrusa?
Nažalost, postoji i suprotan primer: neke kombinacije hrane su jednostavno nezdrave. Zapravo, postoji jedan popularan spoj namirnica koji može biti posebno opasan ako ga redovno jedete, naročito ako imate visok krvni pritisak.
Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), visok krvni pritisak je 2023. godine bio primarni ili doprinoseći uzrok smrti u svetu. Dakle, koja je to česta kombinacija hrane koju bi trebalo izbegavati ako imate visok pritisak?
Kombinacija hrane koja je loša za srce
Ako imate visok krvni pritisak, trebalo bi da preispitate naviku da redovno doručkujete slaninu i sir. Kardiolozi sa kojima smo razgovarali kažu da ova kombinacija može negativno uticati na zdravlje srca kada se često konzumira.
„Slanina i sir mnogima predstavljaju hranu za utehu, ali redovna konzumacija može raditi protiv zdravlja srca, posebno kod osoba sa visokim pritiskom”, kaže dr Martin Skot Doson, kardiolog i član Cooper and Inspira Cardiac Care tima.
Dr Doson objašnjava da je slanina, pre svega, namirnica koju bi trebalo maksimalno smanjiti ako želite da zaštitite svoje krvne sudove. Ona sadrži mnogo natrijuma i zasićenih masti kombinaciju koja je posebno štetna. „Prekomeran unos natrijuma uvlači vodu u krvotok, povećavajući zapreminu krvi koju srce mora da pumpa. Vremenom, ovaj pritisak otežava kontrolisanje krvnog pritiska i oštećuje zidove krvnih sudova. Zasićene masti u slanini dodatno povećavaju LDL holesterol, što još više podiže rizik od kardiovaskularnih bolesti”, kaže on.
Dr Karishma Patva, kardiolog u Manhattan Cardiology i saradnica LabFinder platforme, takođe upozorava da slanina negativno utiče na srce zbog velike količine natrijuma i zasićenih masti.
A šta je sa sirom? Oboje kardiologa kažu da kombinovanje sira sa slaninom dodatno pogoršava štetne efekte. Iako sir sadrži korisne nutrijente poput kalcijuma, dr Patva naglašava da je i on bogat zasićenim mastima i natrijumom.
Dr Doson dodaje da sir, kada se jede samostalno i u umerenim količinama, može biti deo balansirane ishrane, ali u kombinaciji sa slaninom postaje visokosodijumski i izrazito masan obrok.
Zdravije alternative za one koji vole slaninu i sir
Ako obožavate ovu kombinaciju, sigurno vam nije drago da čujete da ona može povisiti krvni pritisak ako se često konzumira. Ako vam je, recimo, sendvič sa slaninom, jajima i sirom jedan od omiljenih doručaka, možda se pitate postoji li nešto zdravije što može zadovoljiti istu želju?
Dr Patva predlaže doručak koji uključuje belanca, nemasni sir i ćureću slaninu. „Ove namirnice su odlične za smanjenje unosa zasićenih masti i natrijuma”, objašnjava ona.
Još jedna ukusna, a mnogo zdravija opcija je doručak u vidu sendviča od kajganog ili poširanog jajeta, spanaća ili rukole, paradajza i integralnog hleba, što preporučuje dr Doson. „Ova kombinacija obezbeđuje zdrave masti, proteine, vlakna i kalijum. Pomaže u regulaciji krvnog pritiska, snižavanju LDL holesterola i istovremeno pruža ukusan i zasitan obrok”, kaže on.
Kada je reč o kontroli visokog krvnog pritiska, dr Doson naglašava da su najvažnije redovne navike. „Obroci treba da budu uživanje, ne kazna. Dugoročni uspeh zasniva se na doslednosti, a ne na perfekcionizmu. Biranje namirnica koje smanjuju unos natrijuma, povećavaju vlakna i favorizuju zdrave masti jača kardiovaskularno zdravlje vremenom. Ako volite slaninu i sir, povremeno uživanje u manjim porcijama je sasvim u redu. Ključ je u formiranju svakodnevnih navika koje podržavaju zdravlje srca, uz poštovanje vaših ukusa i navika”, objašnjava on.
Dakle, sačuvajte slaninu i sir za posebne prilike, a tokom nedelje birajte više biljnih i nutritivno bogatih doručaka. Tako ćete im se i više obradovati kada dođu na red.
Bonus video:
(Espreso/Nova)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





