Slavski kolač, Foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia
mnoge zanima
Slavski kolač bez jaja i mleka: Majstorski recept za sve domaćice koje prave posnu trpezu, sprema se veoma lako
Ako i vaša krsna slava ove godine "pada" u sredu ili petak, evo predloga kako da napravite najlepši posni slavski kolač.
Objavljeno:
Kada se krsna slava obeležava sredom ili petkom, onda bi jelovnik i sve što se nalazi na slavskoj trpezi trebalo da bude posno.
A samim tim i slavski kolač, jedan od najvažnijih obeležja krsne slave, koji je simbol tela Isusa Hrista.
Stoga vam danas predstavljamo recept za posni slavski kolač, koji uspeva i početnicima u kuhinji, a koji će ukrasiti vašu trpezu uz samo malo truda i mnogo ljubavi.
Sastojci:
- 700 gr brašna
- 30 gr svežeg kvasaca
- 500 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice šećera
Priprema:
- Kvasac i šećer umutiti sa mlakom kiselom vodom i kašikom brašna, pa ostaviti da se "aktivira":
- Onda zamesiti testo tako što ćete dodati i ostale sastojke i mesiti tako da se ne lepi za ruke. Ostaviti ga na toplom mestu oko pola sata do 40 minuta da odmori.
- Potom testo ponovo premesiti i staviti u pleh obložen pek papirom i pustiti da naraste još 15 minuta.
- Potom peći na 250 stepeni oko 50 minuta.
- Kada je pečen, možete da napravite ukrase za slavski kolač i da ga dekorišete po želji.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




