Slavite Svetog Luku? Evo kako da imate trpezu za pamćenje – 5 proverenih POSNIH jela, KAO BEOGRADSKOG IZ RESTORANA
Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

probajte

Slavite Svetog Luku? Evo kako da imate trpezu za pamćenje – 5 proverenih POSNIH jela, KAO BEOGRADSKOG IZ RESTORANA

Evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju

Objavljeno: 14:25h

Sveti Luka je dan kada porodice širom Srbije okupljaju oko stola i slave u miru i zajedništvu. Ako želite da pripremite posna predjela koja će zadovoljiti sve goste, a da pritom ne budu komplikovana i skupa, evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju.

1. Posna slana bajadera

Ova trobojna posna bajadera nije samo lepa za oko, već i bogata ukusima – kombinacija sira, tunjevine, krastavčića i začina savršeno osvaja goste.

Sastojci:

800 g posnog sira

250 g posnog margarina

200 g prezli

100 g susama

1 konzerva tunjevine

1 kašičica aleve paprike

3 kisela krastavčića

manja veza svežeg peršuna

Priprema:

Kačkavalj ili sir izrendajte i umutite sa margarinom. Smesu podelite na tri jednaka dela:

Prvi deo: dodajte prezle i susam.

Drugi deo: umešajte oceđenu tunjevinu i alevu papriku.

Treći deo: dodajte sitno seckane krastavčiće i peršun.

Svaku smesu dobro izradite rukama.

Slava, Vranje
foto: Zorana Jevtić

U dublji pleh prvo stavite smesu sa prezlama, preko nje smesu sa tunjevinom, a na vrh smesu sa krastavčićima.

Poravnajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se stegne.

2. Pita sa ajvarom i pečurkama

Ovo posno predjelo spaja bogatstvo ajvara i nežnu teksturu šampinjona i praziluka – idealno za svaku priliku.

Sastojci:

kora za pitu

1 praziluk

200 g šampinjona

ajvar po ukusu

malo ulja

Priprema:

Praziluk sitno iseckajte i izdinstajte sa malo vode i ulja. Dodajte šampinjone i kuvajte dok voda skoro potpuno ne ispari. Ako ostane malo tečnosti, koristite je za premazivanje kora.

Uzimajte po tri kore: prvu lagano poprskajte uljem, drugu premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom, treću skoro celu premažite ajvarom.

Na kraju, duž kore rasporedite izdinstane šampinjone sa prazilukom i uvijte.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok pita ne porumeni.

Pita sa pečurkama
foto: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

3. Posna sarma – stari srpski specijalitet

Sarma je simbol domaće kuhinje i topline trpeze, a u posnoj verziji zadržava sve svoje čari.

Sastojci:

veća glavica kiselog ili slatkog kupusa

100 g seckanih oraha

1 krompir

manja glavica crnog i glavica belog luka

1 kašičica ljute tucane paprike

1/2 kašičice bibera

1 kašičica morske soli

2 kašike hladno ceđenog ulja

2 dl paradajz soka

2 dl vode

100 g skuvanog integralnog pirinča

100 g sojinih mrvica (ljuspice)

2-3 lista lovora

3 srednje šargarepe

1 veći koren paškanata

1 veći koren peršuna

veza peršuna

1 srednji celer

Priprema:

Zagrejte ulje i izdinstajte crni i beli luk sa malo vode. Dodajte iseckanu šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna, dinstajte 7 minuta.

Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta, zatim sklonite sa vatre i umešajte krompir, pirinač i prethodno natopljene sojine ljuspice.

Dodajte seckan peršun i orahe, malo paradajz soka i dobro izmešajte.

Listove kupusa prethodno obarite 7 minuta (slatki kupus) ili operite (kiseli kupus) i punite nadevom. Krajeve listova ušuškajte ka unutra i uvijte sarmice.

Sarma, Posna sarma
foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

Poređajte u šerpu, nalijte rastvorom vode i paradajz soka, skuvajte, a zatim zapecite u rerni 20 minuta.

Ova posna predjela ne samo da poštuju običaje Svetog Luke, već donose i raznovrsne ukuse, boje i mirise na vaš sto. Bilo da pravite bajaderu, pitu ili sarmu, svaki recept donosi toplinu doma i osećaj zajedništva.

Foto: Shutterstock

4. Šampinjoni u marinadi

Posno, osvežavajuće i aromatično predjelo koje se odlično služi hladno.

Sastojci:

600 g šampinjona

sok 2 limuna

100 ml maslinovog ulja

200 ml supe od povrća

100 ml suvog čerija

so, biber

2 kašike meda

Priprema:

Šampinjone očistite i stavite u činiju, prelijte limunovim sokom i ostavite 10 minuta u frižideru.

Zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte šampinjone. Dolijte supu i čeri, pustite da proključa.

Začinite solju, biberom i medom. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohlade.

Marinirajte u frižideru tokom noći i ukrasite grančicama peršuna ili bosiljka.

Punjeni šampinjoni, Šampinjoni, Pečurke
foto: kia cheng boon / Panthermedia / Profimedia

5. Bobove pihtije

Kremasto i zasitno predjelo, jednostavno za pripremu, a efektno na stolu.

Sastojci:

1 kg zrelog boba

pola kašike brašna za zapršku

beli luk po ukusu

začinska paprika

Priprema:

Bob potopite u hladnu vodu 24 sata, zatim oljuštite i operite.

Kuvajte u hladnoj vodi 2–3 sata dok ne omekša.

Ispasirani bob začinite proprženim belim lukom i brašnom, po potrebi posolite.

Sipajte u plitke tanjire da se stegne, isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom ili ukrasite crvenim lukom i mirođijom.

Ova posna predjela stvaraju bogatu i raznovrsnu slavsku trpezu, čuvaju duh tradicije i omogućavaju da svaki gost uživa u ukusima Svetog Luke.

Bonus video:

00:41

Mere države

(Espreso/ Ona.rs / M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.