Caka za najbolje punjene paprike po receptu iz restorana: Od sada ćete omiljeni ručak spremati samo ovako
Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

UKUSAN RUČAK

Caka za najbolje punjene paprike po receptu iz restorana: Od sada ćete omiljeni ručak spremati samo ovako

Punjene paprike su jedno od onih jela koje gotovo svaka kuća u Srbiji pamti po mirisu i ukusu detinjstva

Objavljeno:

Punjene paprike su jedno od onih jela koje gotovo svaka kuća u Srbiji pamti po mirisu i ukusu detinjstva. Sočne, mirisne i uvek zasitne, ovo jelo zauzima posebno mesto na trpezi – bilo da je reč o porodičnom ručku, svečanoj večeri ili toplom obroku koji nas vraća korenima.

Iako postoji mnogo načina da se pripreme, kuvati iz restorana imaju svoj trik zbog kojeg su neodoljivo ukusne. Naime, zatvaraju obavezno paprike kolutovima paradajza, jer čuva sočnost nadeva. Osim toga, u fil dodaju i malo seckanog paradajza što daje poseba šmek. Upravo taj detalj pravi razliku i pretvara ovo tradicionalno jelo u pravo malo kulinarsko remek-delo.

Punjene paprike
foto: Bakina kuhinja

Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska

Tip jela: Glavno jelo

Vreme kuvanja: oko 60 minuta

Ukupno vreme pripreme: 90 minuta

Kalorije po porciji: oko 370 kcal

Broj porcija: 4–6

Nivo težine pripreme: Srednje

Sastojci:

10 manjih paprika

350 g mlevene govedine

100 g pirinča

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 velika paradajza (jedan isečen za nadev, drugi na kolutove za poklopce)

1 kašika paradajz pirea

1 kašičica slatke mlevene paprike

½ kašičice ljute paprike

so i biber po ukusu

2–3 kašike ulja

Priprema:

1. Spremanje nadeva:

Na umerenoj vatri zagrejte ulje i propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Umešajte pirinač, sitno seckan paradajz, kašiku paradajz-koncentrata, slatku i ljutu papriku. Začinite solju i biberom. Sve kratko dinstajte da se ukusi sjedine.

2. Punjenje paprika:

Očistite paprike od semenki i pažljivo ih napunite nadevom. Na svaku papriku stavite kolut paradajza kao poklopac – ovo je trik iskusnih kuvara kojim paprike tokom kuvanja zadržavaju sočnost i dodatnu aromu.

3. Krčanje na tihoj vatri

Složite punjene paprike uspravno u šerpu. Nalijte vodom toliko da ogreznu. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 60 minuta, povremeno protresajući šerpu kako se nadev ne bi zalepio.

4. Finalni potez za još bolji ukus:

Pred kraj kuvanja možete dodati još malo paradajz-sosa za puniji ukus.

5. Posluživanje:

Punjene paprike poslužite uz pire krompir, domaći hleb ili laganu sezonsku salatu.

Bonus video:

02:53

PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA

Espreso/stil/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.