Za svaku priliku i za svačiji ukus: Nemački kolač od šljiva i badema ćete obožavati - sočna poslastica miluje nepca
Foto: Natasha Breen/REDA/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

fantazija

Za svaku priliku i za svačiji ukus: Nemački kolač od šljiva i badema ćete obožavati - sočna poslastica miluje nepca

Najlepše je što recept nudi i dozu fleksibilnosti – bademe možete zameniti lešnicima, a šljive zrelim kajsijama ili breskvama

Objavljeno:

Ako volite kolače koji mame mirisom već dok se peku u rerni, onda će vas ovaj nemački klasik, Zwetschgenkuchen, osvojiti na prvi zalogaj. Spoj sočnih šljiva, mirisnog cimeta i mekog biskvita obogaćenog bademima daje desertu neodoljivu punoću, dok hrskava bademova korica na vrhu donosi savršen kontrast u teksturi. To je onaj tip kolača koji lako postaje porodični favorit, jer spaja jednostavnost pripreme i bogat, raskošan ukus.

Najlepše je što recept nudi i dozu fleksibilnosti – bademe možete zameniti lešnicima, a šljive zrelim kajsijama ili breskvama, ali baš kombinacija šljiva i cimeta pruža onaj autentični, domaćinski šmek. Topao komad ovog kolača, poslužen uz šoljicu kafe ili kuglu sladoleda od vanile, pretvara običan dan u mali praznik. Nije ni čudo što ga je fud blogerka @natalija_mysticcakes izdvojila kao jedan od svojih omiljenih recepata.

Nemački kolač od šljiva i badema

Potrebno je (kalup od 26 cm):

Za nadev:

600 g šljiva

1 kašika šećera

1 kašičica cimeta

Za biskvit:

150 g omekšalog putera

120 g smeđeg (ili belog) šećera

prstohvat soli

3 jaja

100 g mlevenih prženih badema (ili lešnika)

180 g oštrog brašna

1/2 kesice (6 g) praška za pecivo

Za hrskavu koricu od badema:

50 g putera

30 g šećera

1 kašika meda

1 kašičica arome vanile

3 kašike slatke pavlake

100 g listića badema

1 kašičica oštrog brašna

Priprema:

Šljive operite, izvadite koštice i isecite na četvrtine. Pomešajte ih sa šećerom i cimetom pa ostavite da puste sok. U činiji umutite puter sobne temperature, šećer i so dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro muteći posle svakog. Umešajte mlevene bademe (ili lešnike), brašno i prašak za pecivo, pa sjedinite u glatku smesu. Kalup obložite papirom za pečenje, stranice premažite puterom i ulijte smesu. Poravnajte površinu, zatim poređajte pripremljene šljive i lagano ih utisnite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30-35 minuta.

Dok se kolač peče, u šerpici otopite puter, šećer, med, vanilu i pavlaku. Umešajte listiće badema i brašno, pa kratko prokuvajte 2-3 minuta. Polupečen kolač izvadite, premažite bademovom smesom i vratite u rernu još 15-20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Ohladite na sobnoj temperaturi, isecite na kriške i po želji pospite šećerom u prahu.

Bonus video:

01:24

Dubai čokolada postaje zaborav! Iz Srema stiže prva čokolada sa čvarcima - recept je tajna, a svako ko ju je probao, bio je oduševljen!

Espreso/bliczena/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.