fantazija
Za svaku priliku i za svačiji ukus: Nemački kolač od šljiva i badema ćete obožavati - sočna poslastica miluje nepca
Najlepše je što recept nudi i dozu fleksibilnosti – bademe možete zameniti lešnicima, a šljive zrelim kajsijama ili breskvama
Ako volite kolače koji mame mirisom već dok se peku u rerni, onda će vas ovaj nemački klasik, Zwetschgenkuchen, osvojiti na prvi zalogaj. Spoj sočnih šljiva, mirisnog cimeta i mekog biskvita obogaćenog bademima daje desertu neodoljivu punoću, dok hrskava bademova korica na vrhu donosi savršen kontrast u teksturi. To je onaj tip kolača koji lako postaje porodični favorit, jer spaja jednostavnost pripreme i bogat, raskošan ukus.
Najlepše je što recept nudi i dozu fleksibilnosti – bademe možete zameniti lešnicima, a šljive zrelim kajsijama ili breskvama, ali baš kombinacija šljiva i cimeta pruža onaj autentični, domaćinski šmek. Topao komad ovog kolača, poslužen uz šoljicu kafe ili kuglu sladoleda od vanile, pretvara običan dan u mali praznik. Nije ni čudo što ga je fud blogerka @natalija_mysticcakes izdvojila kao jedan od svojih omiljenih recepata.
Nemački kolač od šljiva i badema
Potrebno je (kalup od 26 cm):
Za nadev:
600 g šljiva
1 kašika šećera
1 kašičica cimeta
Za biskvit:
150 g omekšalog putera
120 g smeđeg (ili belog) šećera
prstohvat soli
3 jaja
100 g mlevenih prženih badema (ili lešnika)
180 g oštrog brašna
1/2 kesice (6 g) praška za pecivo
Za hrskavu koricu od badema:
50 g putera
30 g šećera
1 kašika meda
1 kašičica arome vanile
3 kašike slatke pavlake
100 g listića badema
1 kašičica oštrog brašna
Priprema:
Šljive operite, izvadite koštice i isecite na četvrtine. Pomešajte ih sa šećerom i cimetom pa ostavite da puste sok. U činiji umutite puter sobne temperature, šećer i so dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro muteći posle svakog. Umešajte mlevene bademe (ili lešnike), brašno i prašak za pecivo, pa sjedinite u glatku smesu. Kalup obložite papirom za pečenje, stranice premažite puterom i ulijte smesu. Poravnajte površinu, zatim poređajte pripremljene šljive i lagano ih utisnite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30-35 minuta.
Dok se kolač peče, u šerpici otopite puter, šećer, med, vanilu i pavlaku. Umešajte listiće badema i brašno, pa kratko prokuvajte 2-3 minuta. Polupečen kolač izvadite, premažite bademovom smesom i vratite u rernu još 15-20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Ohladite na sobnoj temperaturi, isecite na kriške i po želji pospite šećerom u prahu.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




