Stručnjaci konačno otkrili da li su jaja sa pukotinom bezbedna za jelo! Ovo svi treba da čuju
Jaja, Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

obratite pažnju

Stručnjaci konačno otkrili da li su jaja sa pukotinom bezbedna za jelo! Ovo svi treba da čuju

Najveći rizik predstavljaju jaja s velikim pukotinama, dok manja oštećenja uglavnom nose manju opasnost.

Objavljeno:

Napukla jaja često izazivaju dilemu, jer s jedne strane ne želimo da bacimo hranu, a s druge ne želimo ni da rizikujemo bakterijsku kontaminaciju. Pre nego što donesete odluku, važno je znati kada je jaje napuklo i kako pravilno postupiti, kako biste ga eventualno mogli bezbedno iskoristiti.

Prvo, razmislite kada je jaje napuklo pre nego što odlučite da li ćete ga koristiti. Ako ste u marketu doneli kući jedno ili dva napuknuta jajeta, najbolje je da ih bacite ili stavite u kompost. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), bakterije s vremenom mogu prodreti u jaje kroz pukotine na ljusci.

Bez saznanja koliko dugo je ljuska bila probijena, ne može se sa sigurnošću reći koliko su bakterije imale vremena da se razviju i potencijalno kontaminiraju jaje.

Jaja, Jaje
foto: Profimedia

Najveći rizik predstavljaju jaja s velikim pukotinama, dok manja oštećenja uglavnom nose manju opasnost. Studija Univerziteta Tufts pokazala je da jaja sa velikim pukotinama imaju veću verovatnoću da sadrže salmonelu nego jaja sa sitnim pukotinama.

S druge strane, ako su jaja napukla kod vas kod kuće, još uvek ih možete "spasiti". USDA preporučuje da odmah razbijete jaje i prebacite ga u čistu posudu koja se može ponovo zatvoriti poklopcem. U frižideru se tako mogu čuvati do dva dana.

Ako ste razbili više jaja nego što možete pojesti u naredna dva dana, možete ih upotrebiti za pripremu obroka koji se mogu zamrznuti i kasnije podgrejati.

Ako se još uvek osećate nesigurno kada je u pitanju korišćenje razbijenog jajeta, ova informacija bi vas mogla umiriti: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da se bakterije poput salmonele uništavaju kuvanjem jaja na unutrašnjoj temperaturi od 71°C pre posluživanja.

To znači da ih morate potpuno skuvati ili ispržiti, ali pečeni proizvodi s jajima i drugi recepti u kojima su belanca i žumanca skroz kuvani odlični su za upotrebu, prenosi klix.ba.

00:05

Blokaderi doneli mrtvački sanduk ispred prostorija SNS na Voždovcu

(Espreso/blic žena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.