Ovako Grci spremaju svoju verziju punjenog povrća! Ne pada im napamet da stavljaju MLEVENO MESO
Gemista, Foto: Printscreen/Instagram/home.alexandras

okus tradicije

Ovako Grci spremaju svoju verziju punjenog povrća! Ne pada im napamet da stavljaju MLEVENO MESO

Tradicionalno, Grci spremaju „gemistu“ leti, kada su paradajz i paprika najsočniji

Objavljeno:

Grci imaju svoju verziju punjenog povrća koja se zove Gemista.

Tradicionalno, Grci spremaju „gemistu“ leti, kada su paradajz i paprika najsočniji, a tikvice i patlidžani sveže ubrani iz bašti okupanih suncem. I za razliku od naše verzije, ovde u punjenju nema mesa. Samo pirinač, obilje svežeg začinskog bilja i malo suvog grožđa za neočekivanu slatkastu notu. Rezultat? Mirisno i bogato jelo zaokruženo maslinovim uljem, koje će učiniti da se osećate kao da sedite u grčkom dvorištu, ispod vinove loze.

Potrebno je:

Povrće za punjenje:

6 zrelih krupnijih paradajza

2-3 zelene baburaste paprike

3 manja patlidžana (isečena tako da budu visine tepsije)

2 veće tikvice (isečene na visinu tepsije)

1 veliki krompir (sečen na kriške za popunjavanje prostora između punjenog povrća u tepsiji)

Za fil:

1 veza sveže mirođije, sitno seckane

1 veza svežeg peršuna, sitno seckanog

Pregršt listića sveže nane, sitno seckane

2–3 glavice crnog luka, usitnjene ili samlevene na secku

2 male tikvice, samlevene na secku

Unutrašnjost patlidžana, samlevena na secku

Meso 3–4 paradajza, samleveno - samo 1/3 od dobijenog paradajz soka (ostatak ostavite za preliv)

100 g crnog sitnog suvog grožđa

300 g pirinča

3-4 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Za prelivanje punjenog povrća u tepsiji:

Preostale 2/3 paradajz soka iz secka

Oko 80 ml maslinovog ulja

Prezle za posipanje

Postupak:

Priprema povrća:

Pažljivo odsecite „poklopce“ sa paradajza, paprika, patlidžana i tikvica.

Izdubite unutrašnjost kašikom – pazite da ne oštetite koru. Poklopce sačuvajte.

Sačuvajte unutrašnjost paradajza, paprika i patlidžana za fil. Velike tikvice su previše vodenaste, pa se one ne koriste za fil – umesto toga uzmite 2 male tikvice.

Priprema fila:

U velikoj posudi pomešajte samleveno povrće sa začinskim biljem, lukom, pirinčem, suvim grožđem, maslinovim uljem, solju i biberom. Dobijena smesa treba da bude sočna, ali ne previše tečna.

Punjenje:

Napunite povrće filom, ali ne do vrha – ostavite malo prostora jer pirinač nabubri.

Vratite „poklopce“ i poređajte povrće u tepsiju jedno uz drugo.

Ubacite kriške krompira između njih kako bi popunili prostor i naterali povrće da stoji uspravno.

Završni sloj:

Prelijte sve preostalim paradajz sokom i maslinovim uljem.

Pospite punjeno povrće odozgo tankim slojem prezli.

Pečenje:

Pecite nepokriveno 30 minuta na 200°C

Zatim smanjite na 180°C i pecite još 60-70 minuta, dok povrće ne omekša i ne karamelizuje se.

Gemista nije samo punjeno povrće – to je lekcija o tome koliko ukusno, aromatično i sadržajno može biti jedno potpuno biljno jelo. Drugim rečima, biljna kuhinja ne znači odricanje – naprotiv, ona znači otkrivanje bogatstva novih slojeva ukusa. Ako želite da probate nešto drugačije ovog leta, a opet poznato – zamenite srpsku punjenu papriku grčkom „gemistom“. Možda ćete nakon jela otkriti da vam meso uopšte nije nedostajalo.

03:04

Stručnjaci upozoravaju da planine kriju i skrivene opasnosti

(Espreso/plantbased.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.