Domaćinski recept za savijaču: Puna sira i mekana ko duša, ko proba neće se pokajati, pravo zadovoljstvo
Pita, Foto: Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Domaćinski recept za savijaču: Puna sira i mekana ko duša, ko proba neće se pokajati, pravo zadovoljstvo

Miris domaće pite koji se širi iz rerne uvek budi nostalgiju, ali malo koji recept izaziva takvo oduševljenje kao tradicionalna pita savijača, koja uopšte ne mora da bude komplikovana za pripremu koliko mislite da jeste.

Objavljeno:

Starinska domaća savijača jednostavna je, ali vrlo raskošna i pravi se od tanko razvučenog domaćeg testa i punjenja od sira i pavlake, a svaka domaćica ima svoju verziju ovog klasika.

Ipak, ono što je čini neodoljivom jeste savršena kombinacija hrskave korice i sočne, čak kremaste unutrašnjosti.

Danas vam predstavljamo jedan takav proveren recept koji uspeva svaki put, čak i ako prvi put pravite testo za razvlačenje. Uz malo strpljenja i dobre volje, napravićete sočnu i ukusnu pitu koja će nestati sa stola za tren!

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml vode
  • 3-4 kašike ulja
  • 200 g sitnog, slanog sira
  • 2 kašike kisele pavlake

Priprema

  1. Pomešajte u činiji so i brašno, pa dodajte vodu postepeno, sve vreme mešajući prstima, dok ne dobijete loptu testa koja nije presuva. Dovoljno je samo da se ne lepi za dlanove.
  2. Sipajte na radnu površinu vrlo malo ulja (oko pola kašike), pa u to uvaljajte testo i mesite sve dok ne bude mekano. Potom ga uvaljajte u još malo ulja, pa pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na oko sat vremena.
  3. Pospite zatim radnu površinu brašnom, stavite na njega loptu testa, pa ga razvucite oklagijom koliko je moguće da ne puca. Vucite ivice malo po malo i budite strpljivi i uskoro će testo biti vrlo, vrlo tanko. Kad se dovoljno istanji, premažite uljem uz pomoć četkice.
  4. U jednoj posudi pomešajte sir, pavlaku, jaja i malo soli i dobro umutite, pa time namažite testo.
  5. Prstima polako i oprezno, kako ne bi puklo, počnite da rolate testo dok ne dobijete veliku rolnu, pa je savijte kao zmiju u okrugao pleh.
  6. Pecite pitu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.