Pravu jermensku Marlenku su mnogi zaboravili: Stari recept za najsočniju tortu po kome je Srpkinje decenijama prave
Foto: Printscreen/youtube/ Video Ricetta

ukusna i medena

Pravu jermensku Marlenku su mnogi zaboravili: Stari recept za najsočniju tortu po kome je Srpkinje decenijama prave

Marlenka torta je omiljena mnogim sladokuscima, a u nastavku pogledajte detaljan recept za ovaj ukusan desert:

Objavljeno:

Marlenka torta je popularna poslastica poreklom iz Jermenije, poznata po svojim tankim koricama od meda, bogatom mlečnom filu i mlevenim orasima. Iako potpuno drugačija od naših tradicionalnih torti, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te zaista vredi truda i pažnje.

Marlenka torta se ističe po svojoj slatkoj, bogatoj i kremastoj strukturi, što je čini savršenom za razne prilike, kao što su rođendani ili porodična okupljanja. Zbog svoje jednostavne pripreme i izvanrednog ukusa, Marlenka torta je omiljena mnogim sladokuscima, a u nastavku pogledajte detaljan recept za ovaj ukusan desert:

Marlenka torta

Sastojci:

Za kore:

250 g meda

150 g šećera

1 jaje

1 kašika sode bikarbone

500 g brašna

100 g maslaca (otopljenog)

Za fil:

400 g kisele pavlake

400 g neslanog krem sira

200 g prah šećera

1 kašika vanilin šećera

100 g oraha (mlevenih)

Marlenka
foto: Prinstcreen/youtube/video ricetta

Priprema:

U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.

Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte.

Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.

Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.

Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.

U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte.

Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.

Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.

Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.

Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, možete je posuti mlevenim orasima ili prah šećerom. Uživajte u ovoj medenoj poslastici!

Bonus video:

01:32

Mladenacka torta ulazi u dvoriste

Espreso/danas/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.