poslastica
Ovako se u Vojvodini pravi štrudla sa makom! Starinski način, a sveža barem još 2 dana
Svaka od njih ima svoj recept za pripremu
Ovako pripremljena štrudla sa makom ostaje sveža i mekana bar još dva dana nakon što je napravite.
U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.
Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka, piše Ona.
Štrudla sa makom
Sastojci
250 ml mleka
500 gr brašna
pola paketića svežeg kvasca
supena kašika šećera
2 žumanca
prstohvat soli
60 grama masti ili putera
Za fil:
125 ml mleka
300 gr mlevenog maka
200 gr šećera
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.
Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.
Bonus video:
(Espreso/Blic Žena/Preneo D.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




