prelepo!
Turska ulična hrana koju svi obožavaju: Recept za testo tanko kao papir, eksplozija ukusa, a sve je jako ZDRAVO!
Lahmadžun je turska pica s dugom tradicijom – tanak hleb, bogat nadev i miris koji budi uspomene
Sastojci:
Testo:
2 i po šolje brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
¾ šolje tople vode
2 kašike biljnog ulja
1 kašika mleka (opciono)
1 kašika ružine vode ili obične vode (opciono)
Preliv:
250 g mlevenog junećeg ili jagnjećeg mesa
1 mali crni luk, sitno seckan
1 paradajz, sitno seckan
1 kašika paradajz-pirea
1 kašičica mlevene paprike
½ kašičice bibera
So po ukusu
1–2 kašike ulja
Po želji: seckani peršun, beli luk, ljuspice čilija
Pročitajte jošMediteranska kuhinjaProbajte burek koji puni pekare širom Turske – recept je jednostavan
Piprema:
Ne zovu je džabe turska pica – lahmadžun je omiljeno jelo na ulicama Istanbula, a još lepše miriše kad ga spremite kod kuće. Testo je tanko kao papir, a nadev pun ukusa i začina koji budi apetit čim krene da se peče. Nije teško za pripremu, a rezultat je prava gozba.
Savet:
Ako volite dodatnu hrskavost, pecite lahmadžune direktno na vreloj pleh ploči ili kamenu za picu. A ako volite bogatiji ukus, ostavite mesni fil da odstoji pola sata pre mazanja – biće još aromatičniji!
Pomešajte brašno, kvasac, vodu, ulje i so, pa zamesite glatko testo. Ostavite testo da odmori 20–30 minuta.
Usitnite sve sastojke za preliv u secku ili blenderu dok se lepo ne sjedine. Podelite testo na jednake loptice. Svaku razvucite tanko i premažite mesnim filom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Poslužite vruće.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!









