Od ovoga kreće voda na usta, punjene tikvice zlata vredne: Jedan sastojak daje im poseban šmek, ovo se ne propušta
Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Od ovoga kreće voda na usta, punjene tikvice zlata vredne: Jedan sastojak daje im poseban šmek, ovo se ne propušta

Letnje povrće u punom sjaju dolazi na tanjir kada pripremimo tikvice – lagane, osvežavajuće i savršene za punjenje.

Objavljeno:

Upravo ta svestranost ih čini miljenicama domaće kuhinje, a iz rerne izlaze mirisne, meke i zapečene do savršenstva. U ovom receptu donosimo klasičan, ali doteran način pripreme punjenih tikvica sa dodatkom jednog neobičnog sastojka koji čini da fil postane neodoljivo sočan i aromatičan.

Tajni sastojak? Kašika pavlake za kuvanje u smesi! Ne brinite, nije dominantan – ali daje puninu i teksturu koja se pamti.

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice
  • 300 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 veća šargarepa (izrendana)
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašike pirinča
  • 1 kašika pavlake za kuvanje (tajni sastojak)
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, origano, suvi začin
  • Rendani kačkavalj za posipanje (po želji)

Priprema:

  1. Tikvice operite, presecite po dužini i izdubite kašikom tako da dobijete „čamčiće“. Unutrašnjost (meso tikvice) sitno iseckajte i ostavite sa strane. Čamčiće posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu.
  2. Na malo maslinovog ulja prodinstajte crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Ubacite rendanu šargarepu, iseckano „meso“ tikvice i pirinač, pa sve zajedno kratko propržite. Dodajte pasirani paradajz, začine po ukusu i na kraju umešajte kašiku pavlake za kuvanje – ona će fil učiniti kremastim i dodatno povezati sve sastojke.
  3. Tikvice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih punite pripremljenim nadevom. Premažite blago maslinovim uljem odozgo i po želji pospite rendanim kačkavaljem.
  4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok tikvice ne omekšaju i blago porumene, a sir ne dobije zlatnu koricu.
  5. Poslužite toplo uz kašiku kisele pavlake, jogurt ili laganu sezonsku salatu. Idealno jelo za ručak, a ostaci su još ukusniji sutradan!

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/E.S./prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.