Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Mira Banjac, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

NIŠTA UKUSNIJE NISTE PROBALI

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati

Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Objavljeno:

Legenda filma i pozorišta Mira Banjac mnogima je decenijama unazad omiljeno glumačko lice. Njena karijera traje preko 60 godina, a ono što njene obožavaoce fascinira, sem glumačkog talenta, jeste i njeno umeće u kuhinji.

Naime, Mira sem što je vrsna umetnica prava je i domaćica, a više puta javno je isticala recept za domaće krofne koji već generacijama kruži u njenoj porodici. Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Potrebni sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3.5 dl mleka
  • 3 žumanceta
  • 60 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 20 g svežeg (ili 10 g suvog) kvasca
  • rendana korica jednog limuna
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U mlako mleko dodajte šećer, so i izmrvljeni kvasac, lepo sjedinite i ostavite na toplom desetak minuta odnosno dok kvasac ne nadođe. U zasebnoj posudi umutite žumanca, omekšali puter, a zadim dodajte preostali šećer, malo rendane limunove kore pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu glatku smesu. U smesu sipajte prethodno prosejano brašno i nadošli kvasac, pa mikserom (sa posebnim nastavcima za testo) mutite dok smesa ne postane elastična i bez grudvica.

Prebacite testo na prethodno pobrašnjenu radnu površinu ili sto, premesite ga rukama pa stavite testo u prethodno nauljenu činiju, a zatim ga prekrijte krpom i ostavite sat vremena odnosno dok testo ne naraste za duplo. Nakon što testo naraste, razvucite ga oklagijom na debljinu od 7mm, pa pomoću modlice ili čaše vadite oblike i stavljate ih na pobrašnjenu površinu.

Kada izvukli od testa maksimalan broj krofni, prekrijte krofnice krpom i ostavite da stoje još narednih dvadesetak minuta. Zatim u dubokoj šerpi ili vok tiganju zagrejte veću količinu ulja, ali obratite pažnju da vam vatra iliti ringla ne budu podešene na maksimalnu već umerenu temperaturu. U zagrejano ulje spuštajte krofne tako što će im gornja strana biti ka dole, da bi bile lepše pečene, i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane.

Pečene krofne izvadite na ubrus da upije višak ulja, a zatim ih pospite šećerom u prahu.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Kurir/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.