Za ovom salatom žude letnji dani! Uz spoj plavog patlidžana postaje bomba, idealna za napolje
Foto: Profimedia

idealna

Za ovom salatom žude letnji dani! Uz spoj plavog patlidžana postaje bomba, idealna za napolje

Savršen je primer kako letnje sezonsko povrće može zasijati u punom sjaju.

Objavljeno:

Ovo jelo je spoj jednostavnosti i elegancije, idealno za letnje dane.

Savršen je primer kako letnje sezonsko povrće može zasijati u punom sjaju.

Isprobajte za vikend i uživajte u laganom obroku koji ne opterećuje, ali oduševljava!

Sastojci za grilovani patlidžan:

2 srednja plava patlidžana, isečena na kolutove debljine 0,5 cm

Maslinovo ulje za premazivanje

So i sveže mleven biber

Za salatu od kus-kusa:

½ šolje sirovog kuskusa

½ kašičice maslinovog ulja + još malo za prelivanje

1 čen belog luka, sitno narendan ili usitnjen

1 kašika svežeg limunovog soka

½ kašičice limunove korice

3 kašike sitno seckanih suvih kajsija ili Medjool urmi

¼ ravne kašičice soli (ili po ukusu)

Sveže mleven biber

Prstohvat čili pahuljica (po želji)

¼ šolje sitno seckanog svežeg peršuna

3 kašike seckanih ili listića badema

Nekoliko listova sveže nane, za dekoraciju

Priprema:

U posoljenoj ključaloj vodi skuvati kuskus prema uputstvu na pakovanju. Ocediti i prebaciti u činiju. Dodati maslinovo ulje, beli luk, limunov sok i koricu, seckane suve kajsije (ili urme), so, biber i malo čili pahuljica ako volite. Na kraju umešati peršun i bademe. Proveriti ukus i po potrebi dodati još limuna ili soli.

Zagrejati roštilj ili gril tiganj (ili običan ukoliko nemate gril) na srednje jaku temperaturu. Kolutove patlidžana premažite maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Grilujte ih 2-3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju fine tragove roštilja i postanu mekani.

Poređajte grilovani patlidžan na tanjir, preko njega rasporedite salatu od kuskusa. Dekorišite listićima sveže nane i dodajte još malo maslinovog ulja preko svega. Poslužite dok je toplo ili na sobnoj temperaturi.

Dodatni saveti:

Bez glutena: Koristite kinou umesto kuskusa - jednako ukusno i hranljivo.

Zamena za suvo voće: Možete ih zameniti seckanim čeri paradajzom ili maslinama za slaniju notu.

Dodajte proteine: Za bogatiji obrok, preko možete posuti i malo grilovanog tofua ili leblebija iz rerne.

01:13

PONOSNI NA PRVIH 5 GODINA

(Espreso/plantbased.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.