idealna
Za ovom salatom žude letnji dani! Uz spoj plavog patlidžana postaje bomba, idealna za napolje
Savršen je primer kako letnje sezonsko povrće može zasijati u punom sjaju.
Ovo jelo je spoj jednostavnosti i elegancije, idealno za letnje dane.
Savršen je primer kako letnje sezonsko povrće može zasijati u punom sjaju.
Isprobajte za vikend i uživajte u laganom obroku koji ne opterećuje, ali oduševljava!
Sastojci za grilovani patlidžan:
2 srednja plava patlidžana, isečena na kolutove debljine 0,5 cm
Maslinovo ulje za premazivanje
So i sveže mleven biber
Za salatu od kus-kusa:
½ šolje sirovog kuskusa
½ kašičice maslinovog ulja + još malo za prelivanje
1 čen belog luka, sitno narendan ili usitnjen
1 kašika svežeg limunovog soka
½ kašičice limunove korice
3 kašike sitno seckanih suvih kajsija ili Medjool urmi
¼ ravne kašičice soli (ili po ukusu)
Sveže mleven biber
Prstohvat čili pahuljica (po želji)
¼ šolje sitno seckanog svežeg peršuna
3 kašike seckanih ili listića badema
Nekoliko listova sveže nane, za dekoraciju
Priprema:
U posoljenoj ključaloj vodi skuvati kuskus prema uputstvu na pakovanju. Ocediti i prebaciti u činiju. Dodati maslinovo ulje, beli luk, limunov sok i koricu, seckane suve kajsije (ili urme), so, biber i malo čili pahuljica ako volite. Na kraju umešati peršun i bademe. Proveriti ukus i po potrebi dodati još limuna ili soli.
Zagrejati roštilj ili gril tiganj (ili običan ukoliko nemate gril) na srednje jaku temperaturu. Kolutove patlidžana premažite maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Grilujte ih 2-3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju fine tragove roštilja i postanu mekani.
Poređajte grilovani patlidžan na tanjir, preko njega rasporedite salatu od kuskusa. Dekorišite listićima sveže nane i dodajte još malo maslinovog ulja preko svega. Poslužite dok je toplo ili na sobnoj temperaturi.
Dodatni saveti:
Bez glutena: Koristite kinou umesto kuskusa - jednako ukusno i hranljivo.
Zamena za suvo voće: Možete ih zameniti seckanim čeri paradajzom ili maslinama za slaniju notu.
Dodajte proteine: Za bogatiji obrok, preko možete posuti i malo grilovanog tofua ili leblebija iz rerne.
(Espreso/plantbased.telegraf/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




