Ovaj slavski kolač je neizbežan za Vidovdan! Gosti će navaliti za sto čim ga stavite, san svake domaćice
Sveti Vid, Foto: techograce / Alamy / Alamy / Profimedia

napravite ga

Ovaj slavski kolač je neizbežan za Vidovdan! Gosti će navaliti za sto čim ga stavite, san svake domaćice

Kao i uvek domaćice spremaju posnu trpezu, a slavski kolač u nastavku je neizbežan.

Objavljeno:

Vidovdan obežavamo i kao verski i kao državni praznik, a mnogima u Srbiji je on i krsna slava.

Kao i uvek domaćice spremaju posnu trpezu, a slavski kolač u nastavku je neizbežan.

POTREBNI SASTOJCI

Kolač, Slavski kolač
foto: M.M./ATAImages

500 g mekog brašna

1 šolja osveštane vode

½ kocke kvasca

2 kašičice soli

4 kašike ulja

prstohvat šećera

NAČIN PRIPREME

U pola šolje mlake vode ubacite kvasac, pustite da se rastopim pa dodajte malo šećera, polovinu količine ulja i kašičicu brašna. Promešajte, pa ostavite na toplom da naraste oko 15 minuta.

Potom dodajte preostalo brašno, so, ostatak količine vode i ulja. Sjedinite sve u glatko testo, prekrijte krpom i ostavite ga još malo da odstoji takođe na toplom, ponovo oko 15 minuta.

Kalup ili pleh u kom ćete peći kolač podmažite, a testo premesite i prebacite u pleh. Možete ga i podelite na jufkice, pa ređati u obliku cveta, vaš je izbor.

Ukrasite po želji i ubacite u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni i pecite 15 minuta. Posle toga smanjite temperaturu i pecite oko pola sata veličine kolača.

Kada ga izvadite, premažite osveštanom vodom i ostavite ga da se ohladi.

00:14

Požar Novi Sad

(Espreso/ona.telegraf/Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.