pažnja
"Soda bikarbona ne leči kiselinu u želucu, već ovo!": Najpoznatiji doktor u Srbiji šokirao, pa svima otvorio oči
Iako ljudi za nju prvo posežu, ona ne eliminiše problem "na duge staze".
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić upozorio je da nikako sodu bikarbonu ne pijete na svoju ruku.
Iako ljudi za nju prvo posežu, ona ne eliminiše problem "na duge staze".
"Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip 'drži vodu dok majstori odu'", objasnio je prof. dr Vojislav Perišić.
On navodi da postoje i "tihe kiseline" - stanja kada ne osećate klasičnu gorušicu, ali imate osećaj muke. U takvim situacijama, preporučuje čajnu terapiju:
"Pre doručka šolju čaja od kantariona, jer jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca, a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko četiri do pet šolja čaja od nane", savetuje doktor Perišić, a prenosi Ona.rs.
Zdrava hrana umesto kisele vode
Kada je reč o ishrani, gastroenterolog Perišić izričito savetuje izbegavanje kisele vode sa mehurićima, jer će ona, kako tvrdi gastroenetrolog, "napraviti problem". Umesto toga, predlaže raspoređivanje obroka tokom dana i fokusiranje na određene namirnice.
"Pet malih obroka dnevno, sa niskim sadržajem masti. Jedite lagane ugljene hidrate, pire krompir i šargarepu, napravite pire od jabuka, a zatim pojedite bananu. Jedite i kuvanu piletinu, odlična je, iako nema masti koja će nas učiniti 'srećnim' kad je probavimo", objašnjava doktor
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




