SLATKI HLEB
Svaka Nemica zna ovaj recept, nema one koju baka nije naučila: Napravite poslasticu za kojom su Srpkinje odlepile
Ovaj slatki hleb potiče iz starih nemačkih kuhinja, gde je bio omiljena poslastica uz jutarnju kafu ili popodnevni čaj
Ovaj tradicionalni nemački slatki hleb miriše na puter i bakinu kuhinju, a recept je nikad jednostavniji.
Sastojci:
Za testo:
- 200 ml mlakog mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 3 kašike brašna (za nadošli kvasac)
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 jajeta
- Prstohvat soli
- 125 g putera (omekšalog)
- 470 g brašna
- Ulje (za podmazivanje)
Za premaz (mešavina putera):
- 50 g putera (sobne temperature)
- 125 g šećera
- 2 kašike braon šećera (za posipanje)
Priprema:
Ovaj slatki hleb potiče iz starih nemačkih kuhinja, gde je bio omiljena poslastica uz jutarnju kafu ili popodnevni čaj. Recept je jednostavan, ali bogat ukusom i mirisom koji podsećaju na domaćinstvo i porodične trenutke. Mekana tekstura hleba obogaćena je bogatim slojem putera i blago posutim šećerom, što daje savršenu slatkoću.
Savet:
Ako volite puniji ukus, dodajte u testo rendanu koricu limuna ili pomorandže.
U mlakom mleku rastvorite kvasac sa 2 kašike šećera i 3 kašike brašna. Ostavite da nadođe 10–15 minuta. U velikoj činiji umutite jaja, vanilu i prstohvat soli. Dodajte nadošli kvasac i omekšali puter, pa postepeno umešajte preostalo brašno. Zamesite glatko i elastično testo, pa ga pokrijte i ostavite da naraste 45 minuta. Premesite testo, prebacite ga u podmazan pleh, prekrijet providnom folijom i ostavite još pola sata na toplom mestu.
Nadošlo testo izbockajte vrhom varjače (možete je nauljiti da se testo ne lepi) i u svaku rupu ubacite mešavinu šećera i putera. Na kraju obilno pospite braon šećerom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Bonus video:
(Espreso/ Stvar ukusa/ Prenela: T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





