Torta, Foto: Wolfram Weber Tel. 039005-315 / imago stock&people / Profimedia
uživajte u ukusu
Kremasta poslastica gotova za 15 minuta: Ništa ukusnije dugo niste jeli, ne treba vam rerna, svaki zalogaj osvaja
Lagana, jednostavna za pripremu, slatka, ali ne previše, ova domaća poslastica je uvek dobro rešenje ako ne volite da provodite mnogo vremena u kuhinji.
Objavljeno:
S keks tortama nema greške – uz minimum truda dobićete nezaboravan slatkiš, a često vam ne treba ni mnogo materijala.
Upravo je takav ovaj jednostavan domaći dezert, koji je uvek zgodno imati pri ruci ako stižu iznenadni gosti ili samo želite da vas u frižideru uvek čeka nešto lagano i osvežavajuće posle ručka.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 60 g šećera
- 45 g gustina
- rendana korica jednog limuna
- 500 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake za šlag
- keks po potrebi
- mleko za umakanje
Priprema
- Umutite dva jajeta sa šećerom, mikserom ili žicom, pa dodajte gustin i dobro razmutite.
- Nalijte pola litra mleka i dodajte rendanu koricu limuna, pa promešajte i stavite na srednju vatru da se kuva, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne.
- Sipajte u hladnu činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa stavite u frižider.
- U odvojenoj posudi umutite mikserom slatku pavlaku za šlag, pa kašikom u to pažljivo sipajte fil, malo po malo, i mutite dok se ne sjedini.
- Sipajte deo ovog fila u kalup, pa poravnajte.
- Umačite keks u mleko, pa ređajte preko fila po kalupu, a zatim stavite još jedan sloj fila i tako naizmenično dok ne potrošite sav materijal. Poslednji sloj treba da bude fil. Stavite u frižider da se stegne, pa kad izvadite pospite mlevenim ili izmrvljenim keksom.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




