praznik
Evo koliko dugo smete da dajete deci jaja nakon Uskrsa: Presudna su ova 2 sata - stručnjaci imaju jasne smernice
Stručnjaci iz Američkog udruženja za agrikulturu dali odgovor!
Dočekali smo Uskrs, slavimo ga i dalje, a nezaobilazni deo ovog praznika i prazničnih trpeza su kuvana jaja, prethodno ofarbana.
Pravoslavni vernici se tokom uskršnjih praznika kucaju jajima koja su skuvana i ofarbana na Veliki petak. U mnogim porodicama se pripremi i više nego što je potrebno, pa se desi da Uskrs prođe, a ostane i po desetak ili dvadesetak skuvanih jaja.
Ukoliko se pitate koliko dugo nakon Uskrsa je bezbedno da jedete i dajete deci kuvana jaja, evo odgovora.
Iako neki veruju da uskršnja jaja koja su ofarbana na Veliki petak ne mogu da se pokvare, stručnjaci imaju vrlo jasne smernice o tome koliko dugo nakon kuvanja jaja možemo jesti.
Stručnjaci iz Američkog udruženja za agrikulturu na svom sajtu usda.gov ističu da skuvana jaja koja se čuvaju u frižideru mogu da se jedu u narednih sedam dana, bilo da se u frižideru čuvaju oljuštena ili s ljuskom.
Ono što je važno je da jaja stavite u frižider u roku od dva sata nakon kuvanja, kao i da, kada ih izvadite iz frižidera, ne ostavljate duže od dva sata na sobnoj temperaturi pre nego što ih pojedete.
Bonus video:
(Espreso/Super žena B92/Preneo D.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!



