ukusno
Šta sa jajima koja su ostala od Uskrsa? Napravite salatu kojoj niko neće moći da odoli, svaki zalogaj je uživanje
Divna slojevita salata biće glavna zvezda vašeg stola.
Ako na svoj praznični sto želite da dodate još jednu proverenu i svečanu varijantu salate, predlog u nastavku mogao bi vam se svideti.
Radi se o mimoza salati. Sastojci su slični kao za francusku salatu, priprema je jednostavna, a krajnji rezultat je divna slojevita salata koja će biti glavna zvezda vašeg stola.
Najveća razlika jeste činjenica da se sastojci ne mešaju, već ribaju i slažu jedan na drugi kako bismo dobili slojeve.
Mimoza salata - sastojci:
- 700 g krompira
- 400 g šargarepe
- 300 g šunke
- 300 g kačkavalja (trapist, gauda ili neki drugi polutvrdi kačkavalj)
- 200 g kiselih krastavaca
- 6 jaja
- 180 g majoneza
- 180 g kisele pavlake
- so, biber
- naseckani peršun
Mimoza salata - priprema:
- Skuvajte krompir u kori (kuvati oko 45 minuta), očišćenu šargarepu (kuvati 20-ak minuta) i jaja (kuvati takođe 20 minuta).
- Krompir i jaja oljuštite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, kao i šargarepu.
- Krompir, šargarepu, šunku i kisele krastavce narendajte krupnije.
- Kačkavalj narendajte sitnije.
- Oprezno odvojite žumance od belanaca te ih narendajte sitno.
- U posudi pomešajte majonez s kiselom pavlakom i dobro izmešajte.
- Zatim svu količinu prebacite u kesicu za ukrašavanje kolača.
- Salatu slažite u kalupu za torte prečnika 26 centimetara ili neku veću dublju posudu.
- Rubove kalupa premazati uljem.
- Na dno se stavlja naribani krompir koji je potrebno da sabijete čašom.
- Posolite i pobiberite, te u tankom sloju nanesite smesu majoneza i pavlake. I razmažite po celoj površini.
- Zatim ide narendana mrkva. I nju sabijte čašom, te posolite i pobiberite.
- Preko stavite sloj majoneza i pavlake te ga razmažite.
- Sledi sloj šunke, sabijanje čašom, pa soljenje i biberenje.
- Nakon šunke se stavlja kačkavalj, so, biber, pa premazuje majonezom i pavlakom.
- Sledi sloj kiselih krastavaca, sabijanje, soljenje, biberenje i premazivanje majonezom i pavlakom.
- Nakon kiselih krastavaca ide sloj belanaca. Rasporedite ih po celom kalupu, posolite i pobiberite.
- Sada ide poslednji sloj majoneza i pavlake.
- Na vrh poređajte žumanca.
- Za ukrašavanje naseckajte sveži peršun te ga pospite po rubu torte preko žumanaca.
- Salatu ohladite barem 4 sata pre posluživanja.
Bonus video:
(Espreso/Super žena/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




