PRELEPI
Ove uskršnje venčiće morate imati na stolu! Prosti su kao pasulj, a mirišu bolje od parfema
Mirisna peciva koja spajaju dekoraciju i ukus u jednom.
Uskrs je vreme kada dom miriše na ljubav, tradiciju i najlepša jela iz detinjstva. Pored uskršnjih jaja i nezaobilazne pogače, sve više domaćica traži načine da prazničnoj trpezi doda i nešto novo, ali podjednako simbolično.
Jedan od takvih detalja su i uskršnji venčići – mirisna peciva koja spajaju dekoraciju i ukus u jednom.
Potrebno je (za 6 venčića):
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
250 ml toplog mleka
1 jaje + 1 žumance za premaz
50 g šećera
60 g putera (omekšalog)
Prstohvat soli
Šarena kuvana jaja (za dekoraciju)
Priprema:
U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta. U drugoj činiji pomešajte brašno, šećer, so, dodajte jaje, kvasac i puter. Umesite glatko testo.
Pokrijte i ostavite da naraste oko 1 sat. Testo podelite na 12 delova i od svakog upletite po dve trakice u venčić.
Stavite ih na pleh sa papirom za pečenje. Premažite žumancetom i pecite na 180°C oko 20–25 minuta, dok ne porumene. Kada se ispeče, u sredinu svakog stavite kuvano jaje.
Ovi venčići su savršeni i za doručak i za poklon – a vaši gosti će sigurno tražiti recept.
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




