zavolećete je
Ova Uskršnja pogača je mekša od duše, a mirisnija od uspomena! Toliko je moćna da okuplja celu porodicu
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog umeća, ali garantuje da će cela kuća mirisati na praznik i detinjstvo.
Uskoro nam se približava Uskrs, a srce praznične trpeze u Srbiji jeste domaća pogača.
Bogata ukusima i uspomenama, ovaj recept ćete odmah zavoleti.
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog umeća, ali garantuje da će cela kuća mirisati na praznik i detinjstvo.
Sastojci za Uskrsšnju pogaču
1 kg brašna
500 ml mleka
3 jajeta
1 dl ulja
1 kašika šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika soli
150 g putera
1 kesica suvog kvasca
susam za posipanje
Priprema Uskršnje pogače
U toplo mleko dodajte kvasac i kašiku šećera, pa ostavite desetak minuta na toplom da nadođe. Kada kvasac proradi, umešajte ulje, dva jajeta, so i sirće, pa sve dobro sjedinite.
Postepeno dodajte brašno i mesite testo – ručno ili mikserom sa nastavcima za testo – dok ne postane glatko i počne da se odvaja od posude.
Oblikujte kuglu, stavite je u blago nauljenu činiju, pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste najmanje sat vremena.
Nadošlo testo premesite, pa ga razvucite u deblji pravougaonik na pouljenoj površini. Premažite ga omekšalim puterom. Podelite testo na dva dela i urolajte svaki u rolat, pa ih međusobno ispletite kao pletenicu.
Savijte je u krug i pažljivo prebacite u podmazani okrugli pleh. Ostavite da ponovo narasta još oko 30 minuta.
Pre pečenja premažite razmućenim jajetom, pospite susamom i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
U središnjem delu pogače, dok je još topla, možete smestiti šarena vaskršnja jaja – za dodatni praznični efekat.
Kidajte pogaču dok je još topla i uživajte u svakom zalogaju.
(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




