Ove prženice nemaju ni jaja ni mleka, a obožavaćete ih! Mogu biti i slatke i slane, recept se teško nalazi
Prženice, Foto: Printscreen/Youtube/savurostv

neodoljive

Ove prženice nemaju ni jaja ni mleka, a obožavaćete ih! Mogu biti i slatke i slane, recept se teško nalazi

Prave se bez mleka i jaja, a posebno bez previše ulja.

Objavljeno:

Ako ste ljubitelji prženica, ova zdravija verzija će vas oduševiti.

Prave se bez mleka i jaja, a posebno bez previše ulja.

Recept za slatku i za slanu opciju prženica

Sastojci (za 2-3 porcije):

6 kriški starijeg hleba

1 šolja bademovog mleka

1 kašika javorovog sirupa (ili izostaviti za slanu varijantu)

2 kašike proso brašna (ili spelte, integralnog pšeničnog brašna)

1 kašika nutritivnog kvasca (daje blagi ukus jaja)

1 kašičica cimeta (izostaviti za slanu verziju)

¼ kašičice sveže mlevenog muškatnog oraščića (izostaviti za slanu verziju)

Prstohvat soli

Kokosovo ulje za prženje

Za serviranje (slatka varijanta):

Prah šećer

Veganski puter

Javorov sirup

Sveže voće

Za serviranje (slana varijanta):

Prženice
Prženicefoto: Printscreen/youtube/mojamalakuhinja

Avokado

Biljni krem sir (umesto sira možete koristiti humus ili puter od orašastih plodova)

Sveži peršun ili vlašac

So i biber

Priprema:

U maloj posudi pomešajte bademovo mleko, javorov sirup (ako pravite slatku verziju), brašno, nutritivni kvasac, cimet, muškatni oraščić (ako ih koristite) i so.

U plitkoj posudi rasporedite kriške hleba i prelijte ih pripremljenom smesom. Okrenite ih kako bi se ravnomerno natopile.

Zagrejte malo kokosovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Kad se zagreje, stavite natopljeni hleb i pecite nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđi.

Poslužite toplo sa slatkim ili slanim dodacima po izboru.

Ako želite više povrća i bogatiji doručak - možete isprobati varijantu sa paradajzom i spanaćem, a potrebni sastojci su:

10 ml (2 kašičice) maslinovog ulja

2 čena belog luka, sitno seckana

150 g čeri paradajza, prepolovljenih

50 g svežeg spanaća

So i biber po ukusu

Priprema paradajza i spanaća:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i pržite ga na tihoj vatri dok ne zamiriše.

Stavite čeri paradajz presečenom stranom nadole, posolite i ostavite da se peče nepomerajući ga oko 2 minuta, dok ne omekša.

Pažljivo okrenite paradajz, posolite, pobiberite i po želji dodajte prstohvat šećera za bogatiji ukus.

Izvadite paradajz iz tiganja, ostavljajući malo aromatičnog ulja unutra.

Dodajte malo vode i spanać u isti tiganj. Poklopite i ostavite da uvene na laganoj vatri. Začinite po ukusu i dodajte svojim prženicama.

Dodatni saveti:

Ako volite hrskavije prženice - ostavite natopljeni hleb nekoliko minuta da upije smesu, ali nemojte preterivati da se ne raspadne.

Ako želite bogatiji, slađi ukus - koristite bademovo mleko s vanilom ili dodajte kašičicu ekstrakta vanile.

Bilo da ih jedete slane ili slatke, ove veganske prženice podižu klasiku na novi nivo!

05:04

ZEMLJA U BLOKADI, PREDUZETNICI NA KOLENIMA: Alarmantno svedočenje Atanackovića: Dolazi do talasa zatvaranja firmi, Srbije više nije sigurna zona za investitore!

(Espreso/plantbased.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.