
klasik
Jeste li čuli za tortu "Gradski mačor"? Ima čak 3 kore i 12 žumanaca, jedan od najvećih beogradskih klasika
U nju idu čak tri kore i čuveni žuti fil koji se sastoji od 12 žumanaca.
Torta "Gradski mačor" jedna je od beogradskih klasika.
Legenda kaže da je nastala u jednoj poslastičarnici u Beogradu, a da je nazvana u znak sećanja na mačka koji je u njoj bio redovan gost.
U nju idu čak tri kore i čuveni žuti fil koji se sastoji od 12 žumanaca.
Sastojci koji su potrebni
Peku se tri kore, a za jednu je potrebno:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 3 kašike oraha
- 3 kašike brašna
Za fil:
- 12 žumanaca
- 750 ml mleka
- 150 gr šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 250 gr maslaca
- 100 gr čokolade
- 100 gr oraha
- šlag za dekoraciju
Način pripreme
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg sa šećerom. Potom dodati brašno i orahe. To umutiti ručno i izliti u pleh prečnika 26 cm, uz obavezan papir za pečenje. Peći oko 15 minuta na 180 stepeni. Ukupno ispeći tri kore.
Brašno i gustin pomešati pa dodati žumanca. Od 750 ml mleka dodati 100-150 ml i dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka sipati u šerpu i zagrejati. Potom dodati žutu smesu od žumanaca i kuvati dok se ne napravi slično pudingu. Ostaviti da se ohladi.
Potom ulupati maslac i pomešati s filom. Fil podeliti na tri jednaka dela, u prvi dodati orahe. U drugi čokoladu za kuvanje, a treći ostaje žute boje.
Tortu filovati po željenom redosledu. Kad se torta malo stegne premazati šlagom i dekorisati po želji. Najbolje je hladiti celu noć.
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!