Imate višak tikvica i postite? Obavezno napravite ove projice za doručak - lako i broz, a ukus će vas zabezeknuti
Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

ukusno

Imate višak tikvica i postite? Obavezno napravite ove projice za doručak - lako i broz, a ukus će vas zabezeknuti

Za najbolju i najhranljiviju proju odaberite integralno kukuruzno brašno

Objavljeno:

Ova posna proja sadrži nekoliko odličnih biljnih izvora proteina, a to su: tofu, brašno od leblebije i sojino mleko. Osim toga tu je i bundevin puter (možete zameniti i kikiriki puterom ili tahinijem ako nemate bundevin), koji osim dosta proteina sadrži i zdrave masti.

Dodaje se i malo maslinovog ulja, koje doprinosi sadržaju zdravih masti, ali i rendane tikvice i beli luk, kao predstavnici uvek dobrodošlog povrća, za manju kalorijsku vrednost.

Za najbolju i najhranljiviju proju odaberite integralno kukuruzno brašno, jer je dobar izvor vlakana, minerala, vitamina i antioksidanasa.

Recept - posna proteinska proja sa tikvicama

Potrebno je:

  • 150 g integralnog kukuruznog brašna (žutog ili belog po izboru)
  • 100 g belog brašna ili crnog T 1100 ili mekog speltinog (koje imate)
  • 35 g brašna od leblebije
  • 15 g gustina
  • 1 kesica praška za pecivo + 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 ravna kašičica soli (oko 7 g)
  • Od začina – malo čilija u prahu i kurkume (zbog lepe žute boje, ako je brašno belo)
  • 250 g narendane tikvice
  • 2-3 sitno iseckana čena belog luka
  • 150 g tofua (običan ili sa mirođijom)
  • 150 g sojinog mleka (bez arome) – ako nemate možete zameniti vodom
  • 150 g obične ili kisele vode
  • 25 g bundevinog putera (ili po želji kikiriki puter ili tahini)
  • 35 g maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašike susama

Postupak:

Izrendati tofu i tikvice i pripremiti sve ostale sastojke;

Promešati sve 3 vrste brašna sa gustinom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju i začinima (ako koristite);

Pomešati tečne sastojke – vodu sa sojinim mlekom (ako koristite), bundevin puter, maslinovo ulje i 1 kašiku jabukovog sirćeta (sirće pomaže aktivaciju sode bikarbone za lepšu strukturu proje);

U suve sastojke dodajte dobro promešane tečne sastojke, a zatim i rendane tikvice i izrendani tofu. Pažljivo promešajte sve sastojke;

Sipajte testo za proju u pleh obložen papirom za pečenje i pecite je u rerni oko 35 minuta na 180 °C.

Ako slučajno imate halapenjo papričice u teglici, možete ih naseckati u testo za proju ili utisnuti odozgo, jer se odlično slažu uz kukuruz. Proju poslužite uz ajvar i biljni mileram ili druge posne priloge po želji.

Bonus video:

03:21

INTERVJU ZVEZDANA SLAVNIĆA ZA KURIR TELEVIZIJU! Osećaj kajanja zbog ubistva Olivera Jovanovića pre 26 godina: Pre bih izabrao sebe, nego njega

(Espreso / Plantbased/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.