ukusno
Imate višak tikvica i postite? Obavezno napravite ove projice za doručak - lako i broz, a ukus će vas zabezeknuti
Za najbolju i najhranljiviju proju odaberite integralno kukuruzno brašno
Ova posna proja sadrži nekoliko odličnih biljnih izvora proteina, a to su: tofu, brašno od leblebije i sojino mleko. Osim toga tu je i bundevin puter (možete zameniti i kikiriki puterom ili tahinijem ako nemate bundevin), koji osim dosta proteina sadrži i zdrave masti.
Dodaje se i malo maslinovog ulja, koje doprinosi sadržaju zdravih masti, ali i rendane tikvice i beli luk, kao predstavnici uvek dobrodošlog povrća, za manju kalorijsku vrednost.
Za najbolju i najhranljiviju proju odaberite integralno kukuruzno brašno, jer je dobar izvor vlakana, minerala, vitamina i antioksidanasa.
Recept - posna proteinska proja sa tikvicama
Potrebno je:
- 150 g integralnog kukuruznog brašna (žutog ili belog po izboru)
- 100 g belog brašna ili crnog T 1100 ili mekog speltinog (koje imate)
- 35 g brašna od leblebije
- 15 g gustina
- 1 kesica praška za pecivo + 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 ravna kašičica soli (oko 7 g)
- Od začina – malo čilija u prahu i kurkume (zbog lepe žute boje, ako je brašno belo)
- 250 g narendane tikvice
- 2-3 sitno iseckana čena belog luka
- 150 g tofua (običan ili sa mirođijom)
- 150 g sojinog mleka (bez arome) – ako nemate možete zameniti vodom
- 150 g obične ili kisele vode
- 25 g bundevinog putera (ili po želji kikiriki puter ili tahini)
- 35 g maslinovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike susama
Postupak:
Izrendati tofu i tikvice i pripremiti sve ostale sastojke;
Promešati sve 3 vrste brašna sa gustinom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju i začinima (ako koristite);
Pomešati tečne sastojke – vodu sa sojinim mlekom (ako koristite), bundevin puter, maslinovo ulje i 1 kašiku jabukovog sirćeta (sirće pomaže aktivaciju sode bikarbone za lepšu strukturu proje);
U suve sastojke dodajte dobro promešane tečne sastojke, a zatim i rendane tikvice i izrendani tofu. Pažljivo promešajte sve sastojke;
Sipajte testo za proju u pleh obložen papirom za pečenje i pecite je u rerni oko 35 minuta na 180 °C.
Ako slučajno imate halapenjo papričice u teglici, možete ih naseckati u testo za proju ili utisnuti odozgo, jer se odlično slažu uz kukuruz. Proju poslužite uz ajvar i biljni mileram ili druge posne priloge po želji.
Bonus video:
(Espreso / Plantbased/ Prenela:M.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




