Zdrav i ukusan hleb koji ćete obožavati: Ovako su ga pravili naši stari, nema greške sa ovim receptom
Testo, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Zdrav i ukusan hleb koji ćete obožavati: Ovako su ga pravili naši stari, nema greške sa ovim receptom

Donosimo vam jednostavan recept za pripremu domaćeg ražanog hleba.

Objavljeno:

Kažu da je najzdraviji hleb na svetu – ukusan je i izdašan, baš onako kako su ga jeli i naši stari!

Donosimo vam jednostavan recept za pripremu domaćeg ražanog hleba, savršenog za one koji vole zdrav i ukusan hleb iz vlastite kuhinje, prenosi citymagazin.rs.

Sastojci:

– 500 g ražanog brašna – 300 g belog pšeničnog brašna – 1 kašičica soli – 1 kesice suvog kvasca ili pola kockice svežeg – 400 ml tople vode (oko 40°C) – 2 kašike maslinovog ulja ili nekog drugog biljnog ulja – 1 kašičica sirćeta (po želji, za poboljšanje ukusa i teksture)

Priprema testa:

U velikoj činiji pomešajte raženo brašno, pšenično brašno, so, šećer i kvasac. Dodajte toplu vodu (ne previše vruću da ne ubije kvasac) i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i kašičicu sirćeta, koje može doprineti boljoj teksturi i ukusu hleba.

Mešanje i mesenje:

Mešajte sastojke dok se ne sjedine, a zatim pređite na mesenje testa. Mesite oko 10-12 minuta dok ne postane glatko i elastično. Možete koristiti i mikser sa nastavkom za testo ako ga imate.

Prvo dizanje testa:

Stavite testo u posudu, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 do 1.5 sat. Testo treba da udvostruči svoj volumen.

Oblikovanje i drugo dizanje:

Kada se testo udvostruči, izvadite ga iz posude i lagano premesite. Oblikujte hleb prema želji (okrugli, duguljasti, ili u plehu). Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje ili u nauljenu posudu. Pokrijte ga ponovo krpom i ostavite još 30 minuta da se ponovo diže.

Pečenje:

Dok se testo diže, zagrejte rernu na 220°C. Pre pečenja, možete hleb površinski premazati sa malo vode, što će pomoći da korica bude hrskava. Pecite hleb 30-35 minuta, ili dok ne postigne lepu zlatno-smeđu boju. Ako želite da proverite da li je hleb gotov, kucnite po donjoj strani – ako zvuči šuplje, hleb je gotov.

Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi na rešetki pre nego što ga isečete.

Uživajte u svom domaćem raženom hlebu! Možete ga koristiti za sendviče, sa supama ili kao prilog uz razna jela.

Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.