Tope se u ustima! Starinske ružice sa orasima i mlekom kakve su naše bake pravile, domaćice moraju probati recept
Foto: Mitchell Cox / Alamy / Profimedia

Ukusno i mekano

Tope se u ustima! Starinske ružice sa orasima i mlekom kakve su naše bake pravile, domaćice moraju probati recept

Ukoliko ste ljubitelji domaćih, starinskih poslastica, napravite ove ružice - nećete se pokajati.

Objavljeno:

Većina domaćinstava ranije je u kuhinji uvek imala mast, mleko, šećer i orahe, pa su se domaćice dovijale na razne načine, kako da od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka naprave inovativnu i ukusnu poslasticu.

Jedna od takvih su i starinske ružice sa orasima i mlekom. Slobodno se može reći da je ova poslastica preteča danas modernih rolnica sa cimetom, a nećemo pogrešiti ni ako kažemo da je to njihova mnogo ukusnija varijanta.

Ukoliko ste ljubitelji domaćih, starinskih poslastica, onih koje sećaju na bakinu kuhinju, napravite ove ružice - nećete se pokajati.

Sastojci:

600 gr mekog brašna

300 ml mleka

2 kašike šećera

1 kocka svežeg kvasca (40 gr)

2 jaja

Rolnice sa cimetom, Ružice, Puž
foto: Mitchell Cox / Alamy / Profimedia

za fil:

150 gr masti

250 gr mlevenih ili seckanih oraha

50 gr šećera

1 kesica vanilin šećera

za preliv:

800 ml mleka

250 gr šećera

3 kesice vanilin šećera

Priprema:

U mlako mleko stavite šećer i izmrvite sveži kvasac, pa ostavite na toplom mestu da nadođe. U nadošli kvasac dodajte jaja, pa sve sjedinite, a onda dodajte brašno i umesite glatko testo. Ostavite da nadođe oko 45 minuta, pa ga premesite.

Mast penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a onda dodajte orahe i sve sjedinite.

Testo razvucite u pravougaonik debljine 0,5 cm, pa ga premažite smesom od masti i oraha i savijte u rolat. Isecite ružice, odnosno pužiće od 1 cm debljine i poređajte u podmazan pleh.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumene.

Mleko sa šećerom i vanilinim šećerom prokuvajte, pa gotove ružice prelijte i vratite u isključenu rernu na pet minuta.

Izvadite ih iz rerne i ostavite da se hlade i upijaju mleko. Kada se ohlade poslužite i uživajte. Ovaj kolač biće sve ukusniji kako dani prolaze, pod uslovom da neki komad ostane i sami ćete se u to uveriti.

Bonus video:

05:32

BRZE VESTI 28.02.2025.

(Espreso / Ona / Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.