SAVRŠENA ZA SVE PRILIKE
Najbolja čokoladna torta sa korom: Brzinski se pravi, a još brže smaže - kremasta fantazija za sva čula
Definitivno je jedna od omiljenih čokoladnih torti koje ne iziskuju mnogo vremena za prirpemu, a ukus je čista fantazija
Gotovo da nema kuće u kojoj se ne mese torte, ako ne za same domaćine, onda sigurno zbog gostiju.
U starim sveskama sa receptima najčešća su uputstva za pripremu čokoladnih poslastica, kako brzinskih kolača, tako i onih komplikovanijih torti.
Ako ste ljubitelj slatkih stvari, a pogotovo čokoladnih, a nemate mnogo vremena ili iskustva u poslastičarstvu, recept za ovu kremastu fantaziju sa korom je kao stvoren za vas.
Sastojci za čokoladnu tortu sa korom:
Kora:
8 jaja
5-6 kašika šecera
8 kasika brašna
8 kašike ulja
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Fil:
1/2 litre slatke pavlake
200 g crne čokolade
200 g mlečne čokolade
Preliv za kore:
2 kašike kakaa
2 dcl mleka
1 ekstrat ruma
Priprema:
Prvo se savetuje priprema fila, zato što mu treba vremena da se ohladi.
1. korak
Fil za kore: U 1/2 litre slatke pavlake dodati 200gr crne i 200gr mlečne čokolade. Čokoladu izlomiti na kockice. Sve zajedno staviti na slabu vatru da se polako čokolada topi, nikako da vrija. Mešati povremeno da se čokolada i pavlaka sjedine. Kada se čokolada u potpunosti otopi skinuti sa vatre i staviti da se ohladi.
2. korak
Kora: Odvojiti belanca od zumanaca i mutiti belanca dok se ne dobije penasta struktura, potom dodavati šećer. Kada se stegne masa dodati preostala žumanca, potom dodati brašno,ulje i kakao,i na kraju prašak za pecivo. Zagrejati rernu pre pečenja, peći na 180°C oko 35 minuta. Nakon isteka vremene proveriti čačkalicom da li je kora dovoljno pečena, ako nije produžiti pečenja na još nekoliko minuta. Kada se kora ispeče ostaviti da se prohladi i preseći je horizontalno na dva jednaka dela.
3. korak
Preliv: Kada se kora skroz ohladi, napraviti smesu od 2dcl mleka pomešanog sa 2 kašike kakaa i ekstratom ruma. Natopiti kore sa tom smešom.
Skroz ohlađenu smešu od čokolada i slatke pavlake umititi mikserom dok ne dobijete čvrstu masu. Početi sa filovanjem kora. Više od pola smese staviti na jednu kora i drugu polovinu kore prebaciti nafilovan deo.Ostatak ostaviti da se nafiluje spolja. Po želji možete preko fila da stavite i šlag.
Prijatno!
KAKO JE NASTALA ČOKOLADNA TORTA?
Kako je čokoladna torta postala miljenica velikog dela svetske populacija je pitanje koje ste sebi verovatno postavili par puta. Čokolada ima interesantnu istoriju. Ime potiče od Astečkog naziva Ksocolatl, koji su je pili hladnu i pravili od, na suncu sušenog, prženog i isitnjenog kakao zrna kome su dodavali začine, vanilu i vodu.
Vraćajući se sa putovanja u Novi svet Kolumbova posada je 1502. donela u Evropu prve količine kakao zrna. Španci su ga kombinovali sa vanilom i drugim začinima, šećerom i mlekom i dobili preteču čokolade. Iz Španije kakao je prenet u Francusku i stiže u Englesku 1650. Nekoliko godina kasnije dodaje se šećer. U prvo vreme korišćena je samo kao napitak koji postaje popularan po gradovima Evrope gde su ga rado konzumirali mladi u kućama. U čvrstom obliku, nalik na marcipan, inovirana je u 18. veku u Francuskoj.
Zbog poznatog stimulativnog efekta davana je noćnim stražarima da ne bi zaspali na straži. Priča o naj čokoladnoj torti počinje u 17 veku, kada je kakao prah iz Amerike dodat tradicionalnim receptima za kolače. Najstariji recept za prvu čokoladnu tortu potiče još iz 1847. godine.
Sami počeci čokoladnog užitka nisu bili slavni, jer su se u 19 veka svi crni kolači i torte zvali “djavolje poslastice”, a sve to zbog tamne boje i takoreći jakog i “grešnog“ ukusa a i po tome što su bile totalna suprotnost tadašnjim popularnim “anđeoskim tortama” koje su bile sa glazurom od pavlake ili šlaga.
Tek 20-ti vek prepoznaje pravu lepotu čokoladne torte kada ona dobija svoje zaslužujuće mesto u svetu najboljih deserata, a koliko je ova torta popularna govori i sama činjenica da su čokoladne torte i dan danas najpopularnije prilikom većine svačanosti kada je potrebno nečim slatkim počastiti goste.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




