ukusno i posno
Hilandarska boranija po receptu starih monaha: Posno varivo za svačiji ukus, izdašno i zasito
Ovako spremljenu boraniju moansi sa Hilandara već decenijama spremaju za vreme Uskršnjeg posta
Uskršnji post počinje od 3. marta, pa shodno tome domaćice već unapred planiraju šta će se tih dana pripremati za ručak, a i ostale obroke.
Kako vam ne bi ponestalo ideja, evo jednog recepta i to iz manastira Hilandar koji se tradicionalno sprema u danima posta.
Ukoliko volite tradicionalne recepte iz ovog čuvenog manastira, obavezno probajte i krompir koji se redovno nalazi na njihovoj trpezi.
Reč je o hilandarskoj boraniji, ukusnom varivu čiji recept ćete sigurno zapisati u svoje sveske jer pored izdašnosti i arome, ovo jelo je baš bogato vitaminima.
Sastojci:
1 kg boranije
1-2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
malo peršuna
3 paradajza
so
maslinovo ulje
Priprema:
Boraniju, crni i beli luk očistiti, iseckati peršun i paradajz. U veći, duboki tiganj ređati red boranije, pa malo crnog luka i peršuna, i malo soli. Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, pa opet poređajte povrće istim redosledom i tako sve dok ne potrošite namirnice. Ostavite da lagano krčka.
Kad boranija omekša, dodajte maslinovog ulja po želji (ako ne postite na vodi) i iseckan paradajz, pa kuvajte još sat vremena. Pred kraj kuvanja dodajte i beli luk. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a odozgo da se stvori korica.
Za praznike boraniju možete da pripremate sa ribom, a kad se ne posti sa mesom. U tom slučaju je važno da pri ređanju ribu ili meso stavljate između boranije i luka.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




