Sočan, ukusan i tako čokoladan! Recept za brzinski kolač sa bananama za koji se domaćice godinama otimaju
Čokoladni kolač sa bananama, Foto: SAWASSAKORN MUTTAPRAPRUT / Alamy / Profimedia

KAKAV UKUS!

Sočan, ukusan i tako čokoladan! Recept za brzinski kolač sa bananama za koji se domaćice godinama otimaju

Ako nemate mnogo vremena, a jede vam se nešto slatko, kombinacija čokoladnog patišpanja i osvežavajuće banane je pravi izbor za vas

Objavljeno:

Za sve ljubitelje ukusnuh poslastica, pronašli smo recept za vrhunski čokoladni kolač sa bananom koji možete praviti kad god vam se prijede nešto slatko, ali i kada imate nenajavljene goste jer se brzo i sprema.

Savršena kombinacija čokoladnog patišpanja i sočne banane daju ovom kolaču kremast i aromatičan ukus u koji ćete se zaljubiti posle prvog zalogaja.

Sastojci:

Za patišpanj:

300 g brašna

250 ml mleka

4 jajeta

200 g šećera

120 ml ulja

3 kašike kakao praha.

2 kašičice praška za pecivo

Za krem:

1 l mleka

250 g putera

120 g šećera

100 g brašna

10 g vanilinog šećera

Za fil:

4 banane

1/2 limuna

Kakao
Kakaofoto: Nic Murray / Alamy / Profimedia

Zašto je važno da konzumiramo kakao?

Kakao sadrži flavaonoide, koji su značajni za očuvanje kognitivnih sposobnosti. Sadrži i magnezijum. Kakao se preporučuje osobama koje imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom.

Recept za čokoladni kolač sa bananama:

Kako biste napravili kolač, brašno prosejte u činiju, kao i 3 kašike kakaoa. Dodajte 2 kašičice praška za pecivo i sve pomešajte. Razbijte 4 jajeta u posebnu posudu. Počnite da ih mutite mikserom i postepeno dodajte 200 g šećera. Mutite jaja sa šećerom oko 3 minuta dok se ne stvori gusta pena.

U ovu masu sipajte 250 ml mleka i 120 ml ulja. Sve kratko umutite. U to sipajte mešavinu brašna. Mešajte sve dok ne postane glatko. Gotovo testo sipajte u kalup čije je dno prekriveno papirom za pečenje. Koristite kalup veličine 26 x39 cm. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite u režimu gore + dole oko 35 minuta. Ostavite da se patišpanj ohladi pa napravite krem.

Dok se biskvit hladi pripremite krem. Sipajte 1 litar mleka u šerpu. Dodajte 120 g šećera, 10 g vanilinog šećera i 100 g brašna. Sve mešajte žicom, dok ne postane glatko. Stavite lonac na šporet. Krem kuvajte uz stalno mešanje, prvo na srednjoj vatri, pa na laganoj vatri. Kada se krem zgusne i provri, kuvajte još 1 minut. Ostavite da se potpuno ohladi. Tokom hlađenja povremeno mešajte da se ne stvori korica odozgo, ili možete da poklopite. Kada se ovaj deo krema ohladi, nastavite dalje sa pripremom. U činiju stavite 200 g mekog putera. Mutite 1-2 minuta dok ne pobeli. U malim porcijama dodajte kremu u puter, svaki put mutite mikserom.

Bonus video:

04:15

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI!

Espreso/stvarukusa/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.