KAKAV UKUS!
Sočan, ukusan i tako čokoladan! Recept za brzinski kolač sa bananama za koji se domaćice godinama otimaju
Ako nemate mnogo vremena, a jede vam se nešto slatko, kombinacija čokoladnog patišpanja i osvežavajuće banane je pravi izbor za vas
Za sve ljubitelje ukusnuh poslastica, pronašli smo recept za vrhunski čokoladni kolač sa bananom koji možete praviti kad god vam se prijede nešto slatko, ali i kada imate nenajavljene goste jer se brzo i sprema.
Savršena kombinacija čokoladnog patišpanja i sočne banane daju ovom kolaču kremast i aromatičan ukus u koji ćete se zaljubiti posle prvog zalogaja.
Sastojci:
Za patišpanj:
300 g brašna
250 ml mleka
4 jajeta
200 g šećera
120 ml ulja
3 kašike kakao praha.
2 kašičice praška za pecivo
Za krem:
1 l mleka
250 g putera
120 g šećera
100 g brašna
10 g vanilinog šećera
Za fil:
4 banane
1/2 limuna
Zašto je važno da konzumiramo kakao?
Kakao sadrži flavaonoide, koji su značajni za očuvanje kognitivnih sposobnosti. Sadrži i magnezijum. Kakao se preporučuje osobama koje imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom.
Recept za čokoladni kolač sa bananama:
Kako biste napravili kolač, brašno prosejte u činiju, kao i 3 kašike kakaoa. Dodajte 2 kašičice praška za pecivo i sve pomešajte. Razbijte 4 jajeta u posebnu posudu. Počnite da ih mutite mikserom i postepeno dodajte 200 g šećera. Mutite jaja sa šećerom oko 3 minuta dok se ne stvori gusta pena.
U ovu masu sipajte 250 ml mleka i 120 ml ulja. Sve kratko umutite. U to sipajte mešavinu brašna. Mešajte sve dok ne postane glatko. Gotovo testo sipajte u kalup čije je dno prekriveno papirom za pečenje. Koristite kalup veličine 26 x39 cm. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite u režimu gore + dole oko 35 minuta. Ostavite da se patišpanj ohladi pa napravite krem.
Dok se biskvit hladi pripremite krem. Sipajte 1 litar mleka u šerpu. Dodajte 120 g šećera, 10 g vanilinog šećera i 100 g brašna. Sve mešajte žicom, dok ne postane glatko. Stavite lonac na šporet. Krem kuvajte uz stalno mešanje, prvo na srednjoj vatri, pa na laganoj vatri. Kada se krem zgusne i provri, kuvajte još 1 minut. Ostavite da se potpuno ohladi. Tokom hlađenja povremeno mešajte da se ne stvori korica odozgo, ili možete da poklopite. Kada se ovaj deo krema ohladi, nastavite dalje sa pripremom. U činiju stavite 200 g mekog putera. Mutite 1-2 minuta dok ne pobeli. U malim porcijama dodajte kremu u puter, svaki put mutite mikserom.
Bonus video:
Espreso/stvarukusa/TM
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




