ukusna
Vlažna vlaška pita sa spanaćem koja se topi u ustima! Idealna za hladne dane, sprema se brzo, a puna je fila
Rastresita pita bogata filom osvojiće svačije srce!
Sastojci:
Potrebno je:
500 g brašna
2,5 dl mineralne vode
20 g svežeg kvasca
50 ml ulja za testo
1,5 dl ulja za potapanje jufki
1 jaje
1 jaje za premazivanje
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
300 g sira
300 g spanaća
80 g margarina
po ukusu susam
Priprema:
U dublju posudu sipati mlaku mineralnu vodu, pa dodati izmrvljeni kvasac, ulje, 1 jaje, šećer i so, pa rukom promešati. Postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije elastično testo. Testo prekriti suvom krpom i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 12 delova od kojih je potrebno oblikovati 12 jufkica. U tepsiju sipati 1,5 dl ulja,pa poslagati u nju oblikovane jufkice.Ostaviti ih da miruju 10 minuta, a potom ih okrenuti na drugu stranu.
Pripremiti odgovarajuću tepsiju. Tri jufke ocediti od ulja, pa rukama istanjiti i staviti jednu do druge da bi se prekrilo dno tepsije.
Spanać kratko obariti pa sitno iseckati. Preko testa narendati tvrdi sir, rasporediti trećinu spanaća, te opet prekriti s tri istanjene jufke. Postupak filovanja ponoviti još dva puta.
Kada je pita filovana, bočne stranice presaviti prema sredini.
...a potom i naspramne.
Presavijenu pitu okrenuti naopačke. Rukama pritiskati od sredine prema ivicama testa da bi se ono istanjilo i prekrilo tepsiju. Oblikovanu pitu premazati umućenim jajetom i posuti kockicama margarina i susamom.
Ostaviti da odmori 10 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne porumeni.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!








