
Foto: Tamara Martinková / Ifood SM / Profimedia
ukusno
Srbi obožavaju ovu čorbu: Puna je piletine i povrća, pravi se očas posla, a sa ovim receptom nema greške
Odlična je kao uvertira za glavno jelo, ali ova čorba lako može i da ga zameni – toliko je bogata i hranljiva!
Objavljeno:
Bela čorba jedno od omiljenih uvoda u jelo, posebno u zimskom periodu, kada svojom toplinom sprema za glavno jelo, ali i u letnjim danima, kada se služi hladna i osvežava.
Ona je vrlo popularna i zastupljena na srpskoj trpezi, a skoro svako ima sopstveni porodični recept za izdašnu belu čorbu.
Ipak, ako želite osnovni recept, s kojim dalje možete eksperimentisati po ukusu, ovaj obavezno probajte.
Sastojci:
- 1,5 litar vode
- 2 šargarepe
- 3 krompira
- 100 g celera
- peršun po ukusu
- paškanat po ukusu
- 1,5 l vode
- biber i so po ukusu
- 2 kašičice suvog začina
- 2 lovorova lista
- 200 ml kisele pavlake
- 2 žumanceta
- ½ kilograma piletine
Priprema
- Stavite vodu da se kuva na najvišoj temperaturu.
- Najpre operite piletinu, pa stavite u vodu da se kuva poklopljeno. Kad proljuča, smanjite na tihu ili srednju temperaturu.
- Ubacite očišćeno povrće.
- Izvadite meso kad počne da se odvaja od kostiju, pa procedite tečnost i ostavite da se meso i povrće hlade. Potom iseckajte na sitno pileće meso, šargarepu, celer i krompir, a ostalo povrće sklonite.
- Proceđenu tečnost vratite u šerpu i dodajte povrće i meso, pa začinite i kuvajte na srednjoj temperaturi.
- Za zapršku, umutite u jednom tanjiru žumanca i kiselu pavlaku.
- Sklonite šerpu s ringle i u vrelo sipajte zapršku, u tankom mlazu i sve vreme mešajući kako biste razbili grudvice.
- Dodajte peršun i dodatno začinite po želji, promešajte, pa sklonite s ringle.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!