sećate li se
Ovo je ubedljivo najslavniji kolač iz detinjstva! Pravi se "na metar", njegov ukus lansira u zvezde
U nastavku se prisetite recepta i sigurno ćete uživati.
Kolač na metar je definitivno kolač svačijeg detinjstva.
Uživali smo da ga pravimo sa našim bakama i dekama, a nije bilo dana kada ne očistimo sve sa tanjira.
U nastavku se prisetite recepta i sigurno ćete uživati.
Sastojci
Kore:
4 jaja
250 g šećera
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
5 kašika vode
15 kašika ulja
2 kašike kakao
Fil:
750 ml mleka
250 g šećera
2 kesice pudinga od vanile
2 kašike brašna
250 g margarina
Glazura:
200 g čokolade
malo ulja
Priprema
Penasto umutiti jaja, dodati šećer, vodu, zatim prašak za pecivo umešan u brašno i na kraju dodati ulje. Ovu masu podeliti na dva jednaka dela i u jedan deo dodati kakao. Sipati masu u podmazane uske kalupe i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Dok se korice peku pripremiti fil: Od ukupne količine mleka odvojiti deo u koji ćete razmutiti puding i brašno, a preostalo mleko staviti da proključa sa šećerom, kada proključa zakuvati fil i ostaviti da se ohladi.
Umutitu 250 g margarina.
U umućen margarin dodavati kašikom po malo ohlađenog fila, dok se mase ne sjedine u glatku penastu smesu.
Pečene korice izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade.
Ohladjene šnite iseći na tanke režnjeve oko 1 cm debele.
Filovati naizmenićno jedan svetli - jedan tamni deo i slagati na tacnu (kao na slici).
Ponavljati postupak dok ne utrosite sav materijal, preostalim filom premazati kolač okolo, odozgo staviti glazuru od čokolade i ostaviti da se stegne.
Ohlađen kolač seći nakoso (pod uglom) kako bi se dobile sare karakteristicne za ovaj kolač...
Prijatno!
(Espreso/Recepti.com /Prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




