nikad prežaljen
Starinski vazdušasti žuti kolač sa višnajma koji nikad ne izlazi iz mode: Sprema se prelako, sočan je i pun voća!
Potrudili smo se da vam recept izdelimo na delove, korak po korak.
Recept za starinski kolač sa višnjama nikad ne izlazi iz mode.Vazdušast i preukusan, sprema se za sve prilike i sva slavlja.
Neka vaš povod bude predstojeći vikend, te obradujte sebe i porodicu ovim laganim, a zdravim kolačom.
Potrudili smo se da vam recept izdelimo na delove, korak po korak.
Sastojci
1,5 čaša šećera (300 g)
1 čaša jogurta (od 2 dl)
1 čaša ulja (170 g)
5 jaja
2 čaše brašna (ukupno 270 g)
1/2 kesice praška za pecivo
vanilin šećer
400 - 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
Priprema
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.
Mutiti još malo, pa odložiti mikser.Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.
Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Probajte i ovaj recept za najbrži kolač, sigurno će vam se svideti.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.
Bonus video:
(Espreso/J.R)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





