Starinski vazdušasti žuti kolač sa višnajma koji nikad ne izlazi iz mode: Sprema se prelako, sočan je i pun voća!
Kolač sa višnjama, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

nikad prežaljen

Starinski vazdušasti žuti kolač sa višnajma koji nikad ne izlazi iz mode: Sprema se prelako, sočan je i pun voća!

Potrudili smo se da vam recept izdelimo na delove, korak po korak.

Objavljeno:

Recept za starinski kolač sa višnjama nikad ne izlazi iz mode.Vazdušast i preukusan, sprema se za sve prilike i sva slavlja.

Neka vaš povod bude predstojeći vikend, te obradujte sebe i porodicu ovim laganim, a zdravim kolačom.

Potrudili smo se da vam recept izdelimo na delove, korak po korak.

Sastojci

1,5 čaša šećera (300 g)

1 čaša jogurta (od 2 dl)

1 čaša ulja (170 g)

5 jaja

2 čaše brašna (ukupno 270 g)

1/2 kesice praška za pecivo

vanilin šećer

400 - 500 gr višanja

malo prah šećera za posipanje kolača

Priprema

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.

Mutiti još malo, pa odložiti mikser.Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.

Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.

Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.

Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.

Probajte i ovaj recept za najbrži kolač, sigurno će vam se svideti.

1 / 14 Foto: Privatna arhiva

Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.

Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.

Bonus video:

00:38

Kolona vozila kod Bubanj potoka

(Espreso/J.R)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.