Ovo jelo su Jugosloveni tamanili: Ukus vraća u detinjstvo, a evo šta mu daje poseban šmek, vredi probati
Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

predivno

Ovo jelo su Jugosloveni tamanili: Ukus vraća u detinjstvo, a evo šta mu daje poseban šmek, vredi probati

Veruje se da je ovo jelo izvanredno za probavu

Objavljeno:

Najzdravija večera na svetu – recept za starinsko, preukusno jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu posle napornog dana!

Ovaj starinski recept za cicvaru dolazi iz vremena kada se ovo jelo često pripremalo svake večeri. Cicvara je bila neizostavan deo kuhinje srpskog, crnogorskog, krajiškog i istočnohercegovačkog podneblja. Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna, uz dodatak kajmaka ili sira, zavisno od regije u kojoj se priprema.

Jedna tajna starinskog recepta za cicvaru je u kvalitetu kajmaka. Što je kajmak masniji i kremastiji, to će cicvara biti ukusnija. Veruje se da je ovo jelo izvanredno za probavu, zbog čega mu daju naziv „melem za creva“.

Sastojci:

– 2 dl vode – 2 dl mleka – 300-400 g sira škripaca ili kajmaka – 8 kašika belog kukuruznog brašna – 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba) – 1 kašičica soli – kašika meda

Priprema:

Sipati mleko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuva, pa dodati sir i so, a zatim dobro promešati. Kad ponovo prokuva, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno mešati da polako krčka desetak minuta. Kad se po dnu posude „uhvati“ smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu „žvake“, gotova je.

Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Kurir/Krstarica/prenela:B.S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.