SAVRŠENSTVO
Torta Lepa Brena je nešto što morate da napravite već danas! Nije džaba dobila taj naziv, moćna je i jaka (RECEPT)
Ako nikada nista čuli za ovu tortu, mnogo ste propustili. Ide nam Sveti Jovan, a to je savršena prilka da napravite ovu čokoladnu bombu!
Mada neobičnog imena, ova torta ima sastojke koji su nam svima poznati. Orasi i čokolada - savršena kombinacija koja ne može da omane.
Sastojci:
Materijal za jednu koricu (potrebno je 3 korice):
6 belanaca
12 kašika šećera kristal
12 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
Prvi fil:
18 žumanaca
200 gr šećera
150 gr čokolade za kuvanje
250 gr putera ili margarina
Drugi fil:
300 gr mlevenih oraha
100 ml vrelog mleka
200 gr šećera u prahu
125 gr putera ili margarina
Uputstvo
Prvo ćemo da spremimo filove, kako bi se ohladili dok pečemo korice.
Za prvi fil mutimo žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane skoro bela. Ovako umućenu smesu stavimo u šerpu sa vodom i kuvamo na pari, dok smesa ne postane gusta. Pred kraj, ubaciti čokoladu i mešati, da se čokolada istopi. Skuvan fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za drugi fil, stavimo mleko i šećer da provri, pa vrelim mlekom prelijemo mlevene orahe. Dobro izmešamo i ostavimo da se fil potpuno ohladi.
Sada prelazimo na korice. Dobro umutimo belanca sa šećerom, da se dobije čvrst šaum. Dodamo brašno i mlevene orahe, pa polako špatulom ili varjačom izmešamo smesu, da se sastojci potpuno sjedine. Smesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje, dimenzija 24 x 34 cm. Koricu peći na 180*C oko 15 minuta.
Postupak ponoviti još dva puta, da se dobije ukupno tri korice. Ostaviti korice da se ohlade, a vraćamo se filovima.
E sad, ja sam umutila zajedno 250 gr putera i 125 gr margarina. Puter filu da lepši ukus, a margarin čvrstinu, tako da uvek praktikujem mešavinu ova dva. Umućeno podeliti na dva dela, tj. na 125 gr i na 250 gr.
U poparene i ohlađene orahe, dodati manji deo umućenog putera i margarina i sve dobro umutiti kako bi se sastojci sjedinili. Ostaviti sa strane.
Isprobajte i recept za najpoznatiju Tursku tortu.
U skuvan i ohlađen fil na pari, dodati veći deo putera i margarina i sve dobro izmiksati, da se dobije fina vazdušasta krema.
Sada sledi filovanje torte. Na plato staviti jednu koricu i premazati je polovinom fila sa orasima, pa preko rasporediti polovinu čokoladnog fila i pokriti koricom. Preko druge kore rasporediti drugu polovinu fila sa orasima, zatim drugu polovinu čokoladnog fila i sve pokriti trećom korom.
Tortu pokriti providnom folijom i ostaviti u firžider na par sati ili preko noći, kako bi se torta potpuno ohladila i stegla.
Sutradan toru ukrasiti po želji. Možete ostaviti malo čokoladnog fila sa strane, pa premazati celu tortu i ukrasiti orasima, ili je preliti čokoladnom glazurom. Ja sam tortu parvila za jedan ispraćaj u penziju, pa sam je obložila fondanom.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





