prave starinske
Recept za vazdušaste i mekane mekike koje ćete obožavati: Caku naših baka za savršeno testo svaka žena mora da zna
Mekike je lako napraviti, a još lakše kombinovati sa slatkim ili slanim dodacima
Testa od brašna, jaja, soli i vode čest su izbor naših domaćica za pripremu prvog dnevnog obroka. Ali, u ovakva testa najčešće ide i kvasac, što produžava vreme pripreme.
Zato su mekike bez kvasca bolje rešenje – brže ćete ih pripremiti, a jednako su ukusne i meke kao i one sa kvascem. Postoje i posne mekike, koje se prave slatke, a mogu se jesti za bilo koji obrok.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 2 jajeta
- kesica sode bikarbone
- 180 ml kiselog mleka ili jogurta
- 50 ml kisele vode
- so
- 3 kašike ulja za testo, plus ulje za prženje
Priprema:
U kiselo mleko ili jogurt sipajte sodu bikarbonu, pa razmutite, dodajte umućena jaja, kiselu vodu, tri kašike ulja, brašno i so.
Umesite meko testo, pa posudu sa testom prekrijte streč-folijom ili krpom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Potom premesite testo, blago ga razvucite rukama i podelite u deset delova, tj. deset mekika.
U duboki tiganj ili šerpu sipajte ulje, dobro ga zagrejte, pa spuštajte jednu po jednu mekiku i pržite dok testo ne poprimi zlatnu boju.
Mekike služite uz jogurt, mleko ili čaj i uz namaze po želji.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!