uuuh, kakav ukus!
Najsočniji čupavci kakve su naše bake samo znale da umese: Svaki zalogaj će vas vratiti u detinjstvo, savršen ukus
Savršena poslastica za svaku priliku - od popodnevnog uživanja do ozbiljnih proslava
Gotovo da nema bolje poslastice od starinskih čupavaca! Baka Jela nam je podelila recept za ovaj kolač koji se decenijama već sprema kod nas i često je obožavan na ranim slavljima.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 150 ml mleka
- 100 ml ulja
- kesica praška za pecivo
- 250 gr brašna
- 100 gr šećera
- prstohvat soli
Sastojci za glazuru:
- 100 gr putera ili margarina
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike šećera
- 150 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake za kuvanje
- 200 br kokosovog brašna
Odvojite belanca od žumanca, pa belanca zajedno sa šećerom, solju i vanilin šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte žumanca, pa ponovo sve umutite. U smesu zatim dodajte ulje i mleko, sve sjedinite, pa potom dodajte brašno i prašak za pecivo i umutite mikserom na najmanjoj brzini.
Ukoliko ipak volite brze kolače koji se ne peku, predlažemo vam čokoladni kolač sa bananama.
Pleh u kom ćete peći obložite pek papirom, pa ulijte smesu i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni 40 minuta.
Preliv
U šerpu stavite puter (margarin), mleko, slatku pavlaku, šećer i čokoladu, pa kuvajte na tihoj vatri, dok sos ne postane potpuno sjedinjen i gladak.
Kada je kolač gotov, izvedite ga ih pleha, ostavite malo da se ohladi, pa ga isecite na kocke željene veličine.
Kokosovo brašno sipajte u dublji tanjir. Svaku kocku prvo umočite u čokoladu, pa uvaljajte u kokosovo brašno i ređajte na tanjir.
Ostavite čupavce oko sat vremena u frižideru da se ohlade, a onda ih možete poslužiti.
Bonus video:
(Espreso/T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!